Geen 35ste editie Parel van de Veluwe


<p>Henk Vis, oud voorzitter van De IJsselstreek met een wagonlading aan verdiensten voor zijn sport.</p>

Henk Vis, oud voorzitter van De IJsselstreek met een wagonlading aan verdiensten voor zijn sport.

(Foto: Dick van der Veen)

Geen 35ste editie Parel van de Veluwe

  Nieuwsflits

De Parel van de Veluwe, ooit onderdeel van de Driedaagse van Harderwijk, is van de kalender afgevoerd. Geen 35ste editie dus. Al jaren moest er veel geld bij, maar ook is het probleem van een tekort aan begeleidende politiemotoren steeds nijpender. Er voor in de plaats komt in september de Omloop van Staverden.

NUNSPEET – Henk Vis was nagenoeg vanaf het begin bij de organisatie betrokken. Hij geeft echter alle credits aan Harderwijker Evert Schuit, die tot 20087 de kar trok. “Hij nam in z’n eentje het overgrote deel van de voorbereidingen op zijn nek en zorgde voor een vracht aan sponsoren. Na zijn vertrek bleek het een stuk moeilijker om het financieel te trekken. Het gebeurde allemaal onder verantwoordelijkheid van wielervereniging De IJsselstreek. Je kunt je voorstellen dat die de wenkbrauwen fronste als er vijf- of zelfs tienduizend euro bij moest. Het holde de stichting naast de vereniging uit. We hebben nog wel de naam van De Parel ‘in de achterzak gehouden; je weet nooit hoe de tijden nog eens veranderen.”

Politiemotoren

Het huidige verkeer en de veranderingen in de maatschappij maken dat toch tot een utopie…

“Ik vrees dat je daarin gelijk hebt. In het begin werd de wedstrijd over 160 kilometer begeleid door veertien politiemotoren naast vrijwilligers die hun vervoermiddel ervoor inzetten. Nu heb je met het sterk toegenomen verkeer op de N-wegen heel veel meer motoren nodig. De politie heeft er niet de mensen meer voor. Voor dit soort wedstrijden nog vier, hooguit vijf. Dan ben je dus uitgepraat.

''De Parel ligt ons na aan het hart. Ik werd door Evert als chauffeur binnengehaald, mijn broer Wim verzorgde vele jaren het technische gedeelte. We hebben contact gezocht met een organisatiebureau, dat dit haar door corona onderuit werd gehaald en er wat de toekomst betreft door genoemde elementen geen brood meer in ziet. Heel erg jammer voor Evert, want het was zijn kindje.”

Geen vrouwen

Vorig jaar al geen vrouwen aan het vertrek…

“Nee en dan te bedenken dat de de Parel van de Veluwe is gestart als een wedstrijd voor vrouwen. Met een lengte van 140 kilometer de langste course van Nederland, tot de Koninklijke Nederlandse Wielerunie daar een stokje voor stak. We hebben een erelijst die klinkt als een klok met de namen van Marianne Vos, Annemiek van Vleuten en Leontien van Moorsel. Na enkele jaren werd de wedstrijd voor mannen eraan toegevoegd. Die werd onder meer gewonnen door Dylan Groenewegen en Tim Veelers. Vorig jaar dus al geen vrouwen meer aan het vertrek, nu dus een streep door alles.”

Hoe fiksen jullie dat dan met de Omloop van Staverden?

“Dat wordt een omloop van 20 kilometer die een keer of acht wordt gereden. We kunnen het parcours met voldoende verkeersregelaars beveiligen en kunnen dan volstaan met vier of vijf politiemotoren. Wim Spijkerboer, Jan Hamstra en vooral Erwin Koops en echtgenote hopen het voor elkaar te krijgen. Zelf vervul ik een advies rol. We zijn niet de enige organisatie die hier tegenaan loopt. In de Achterhoek hebben ze er een internationale wedstrijd van gemaakt. Dan rijd je onder de vlag van de UCI en dat kost een bom duiten. Zoiets krijgen we hier niet voor elkaar. Het is De IJsselstreek gelukt om haar bijdrage aan het wielrennen bij de amateurs nog steviger te verankeren. Ook sportief gezien gaat het voor de wind. Dat kan en mag je niet door het deficit van de Parel in gevaar laten brengen.”

Ziekenhuis

Je had ooit twintig wedstrijden op dit deel van de Veluwe…

“Nu nog vier: Ermelo, Epe, Elspeet en Nunspeet. De maatschappij verandert. Je steekt er heel veel tijd in. Voor de Parel offerde je er de nachtelijke uren voor op. Toen Jan van Ommen, een coryfee als het om het fietsen hier gaat, in het ziekenhuis belandde moest ik hals over kop een programmaboekje maken, Ik had geen enkele ervaring. Was om half drie ’s nachts klaar en toen… floep… alles weg uit de computer. De renners zitten er anders in. Kreeg ik in Nunspeet allerlei verwensingen naar het hoofd geslingerd over een bloemetje.”

Kun je wel zonder de wielersport?

(grote grijns) “Moeilijk. Maar nadat corona me velde ben ik toch wat voorzichtiger. Ik gaf het commentaar bij de wedstrijden er al aan, trok me terug in Epe. Maar als je eenmaal door deze bacil bent aangetast laat dat je nooit meer los.”

Dick van der Veen

omloop van 20 kilometer die een keer of acht wordt gereden

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden