<p>Een lege Dorpsstraat. Maar een goed verlichte winkel is voor Joop Osinga toch belangrijk.&nbsp;</p>

Een lege Dorpsstraat. Maar een goed verlichte winkel is voor Joop Osinga toch belangrijk. 

(Foto: Dick Baas)

'Boeken zijn het voedsel voor de geest'

  Nieuwsflits

De winkeldeur van Boekhandel Osinga in de Dorpsstraat is hermetisch gesloten. De verlichting brandt wel volop. Bij de winkels aan de overkant is het donker. Onder de luifel ligt een stapel exemplaren van Nunspeet Huis-aan-huis om mee te nemen. Boekhandelaar Joop Osinga blijft optimistisch.

NUNSPEET - De e-mails van de Libris-boekhandel Osinga zijn duidelijk: de boekhandel is dicht, maar we blijven bezorgen. 'Helaas mogen wij binnen de regels ook niet fungeren als afhaalloket. Dit wil zegen dat we momenteel alleen uw boeken bij u mogen bezorgen. En dat doen we met liefde en natuurlijk mooi ingepakt'.

Berlijn

In het buitenland, bijvoorbeeld in Berlijn, zijn de boekhandels wel open. Als mensen thuis moeten zitten, moeten ze toch wel kunnen lezen. Joop Osinga: "Ik kan die gedachte wel onderschrijven. Een boek is eigenlijk ook voedsel en wel voedsel voor de geest. Je kunt tv gaan zitten kijken, je kunt gaan wandelen, maar pak eens een goed boek."

De Nederlandse Boekverkopersbond heeft wel geprobeerd de boekhandels om die reden open te houden, maar dat is niet gelukt. Een afhaal- en bestelloket zou te veel ongewenste contacten geven.

Bezorgen

Daarom gaat Joop Osinga met veel plezier de bestelde boeken persoonlijk bezorgen. Hij doet dat in een straal van 15 kilometer rond de winkel. Hij komt dan in plaatsen als Harderwijk, Hierden, Oldebroek en Uddel. De rest van Nederland gaat via de reguliere verzendpartijen. Het zijn vooral de trouwe klanten waar Joop komt. Hij komt ook in straten waar hij nog nooit geweest is, levert boeken af bij campings en krijgt zo een beeld van de klanten die hij meestal alleen in de winkel ziet.

Er is een duidelijke strategie: tijdens de gebruikelijke openingstijden is ook nu altijd iemand in de winkel aanwezig voor telefonisch contact en advies. Als Joop op pad is om een route te rijden, is zijn vrouw Maud of een van de medewerkers in de winkel. Er is een grote voorraad boeken in de winkel en kunnen bestellingen vaak nog dezelfde dag bezorgd worden.

Licht aan

In deze januarimaand zijn bedrijven bezig met de jaaradministratie te regelen. Dan zijn er nieuwe ordners of een pak printpapier nodig. Geen probleem, een telefoontje of mailtje en Joop bezorgt.

Joop Osinga vindt het belangrijk dat het licht in de winkel aan is. Mensen die in centrum lopen moeten naar binnen kunnen kijken. "Ze moeten jouw winkel in het oog houden. anders word je vergeten. Dus verlichting aan, al is het alleen maar de etalageverlichting." Joop denkt dat winkeliers daar onvoldoende over nadenken. Hij vindt het een taak voor de ondernemersvereniging OVN om daar in een nieuwsbrief eens op te wijzen.

Er is dit jaar wel een leuk vooruitzicht. Op 15 juni bestaat Boekhandel Osinga honderd jaar

Dick Baas

Winkels moeten in eigen belang licht in winkel aan laten

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden