Schaapskudde trekpleister op heide


<p>Daphne van Zomeren tussen de 50 drachtige ooien.</p>

Daphne van Zomeren tussen de 50 drachtige ooien.

(Foto: Dick van der Veen)

Schaapskudde trekpleister op heide

  Nieuwsflits

Voor schaapherder Daphne van Zomeren breken drukke tijden aan. Deze week worden de eerste lammeren geboren en dat zet zich in de weken erna voort. De vrouw die sinds 2017 de kudde Elspeter Heide beheert voelt zich hier op haar plek. Ze verheugt zich op de bouw van een nieuwe schaapskooi.

ELSPEET - Daphne: "De plek in het centrum van Elspeet is op zich ideaal, maar we kunnen de gewenste uitbreiding van 200 naar 350 schapen op deze plek niet realiseren. Iedere dag is het drie kwartier lopen naar het terrein van 800 hectare. Dat gaat ten koste van de begrazingstijd. Als we de kooi aan de rand van de heide realiseren kunnen we met onze stichting veel meer voor beheer en onderhoud betekenen, want daarom gaat het toch primair. Dat we dagen van tien uur en langer maken laat ik even buiten beschouwing. We moeten nu de dieren deels op een ander terrein laten staan, zoals nu in de lammertijd.”
Wob Meijering, teamleider communicatie van de gemeente Nunspeet, laat weten dat in het kader van de zoektocht naar een geschikte locatie voor een nieuwe kooi verkennende gesprekken worden gevoerd.

Kunstacademie

Het hoeden van een kudde was voor haar geen kinderdroom. "De liefde voor de natuur was er altijd wel. Ik ben graag in de buitenlucht. Heb de Kunstacademie in Utrecht gedaan en ben met veel plezier als grafisch ontwerper werkzaam geweest. Toen het wat schaarser werd met opdrachten heb ik eens wat meer om me heen gekeken. Toen viel mijn oog op de schapen. Ik ging aan de slag als vrijwilliger bij het Goois Natuurreservaat, deed ervaring op bij onder meer de kudde Hoog Buurlo en door mijn partner Marc leerde ik de gemeente Nunspeet kennen. Hij werkte hier al eerder als schaapherder en is nu op dezelfde heide actief voor een bedrijf in landschapsbeheer. Samen hebben we zeven bordercollies, maar ieder van ons heeft er een aantal van voor zich. Marc springt zo nu en dan bij. We hebben een prachtig team van vrijwilligers.”

Collega's uit Drenthe luiden de alarmbel als het gaat om agressie van bezoekers.

"Daar hebben we hier geen last van. Het ligt niet in de aard van de mensen in de regio en ook de bezoekers die uit alle windstreken komen, bezorgen geen grote problemen. Zo nu en dan is er een loslopende hond. Wel merk je dat een aantal niet weet hoe zich in de natuur te gedragen. Picknicken op een afgeplagd gedeelte, slordig omspringen met afval. In deze coronatijd kunnen bezoekers niet het terrein op. Ze zien straks wel de lammeren. Wanneer het erg druk is zoek ik met de kudde een rustig plekje op. Aan de andere kant vind ik het leuk om oprecht geïnteresseerden uitleg te geven over het heidebeheer.”

Wat zijn de reacties van de bezoekers?

"Heel divers. Voor een aantal is het verrassend als ze zien dat ze met een vrouwelijke herder te maken hebben. Er zijn overigens steeds meer vrouwen die dit werk doen. Het is best zwaar, daar draai ik niet omheen, maar dat wat je er van de dieren voor terug krijgt is met geen geld te betalen. Dan maal je niet om de veelheid aan uren. Natuurlijk moet je altijd paraat zijn, vrijwilligers kunnen ziek worden, je hebt met vakanties te maken en dan ben jij degene die de boel draaiende moet houden. Maar dan toch: voor mij ging wel een droom in vervulling toen ik deze baan kreeg en daarmee de volle verantwoordelijkheid, ook al heeft dit nogal wat impact op het privéleven.

Mooiste tijd

Spannende weken dienen zich dus aan

“Het is ook de mooiste tijd. We houden alles goed in de gaten. Het aflammeren gaat de Veluwse heideschapen goed af. De mooiste ooien houden we zelf. We hebben onze verplichtingen ten opzichte van het stamboek. Collega Lammert van de kudde in Epe-Heerde heeft de eerste keus uit de rammen. Daarvoor hebben we als samenwerkende kuddes op de Veluwe een poule. De ooien die wat minder fraai zijn gaan naar kuddes voor wie het stamboek niet van toepassing is.”

Tenslotte: onder alle omstandigheden de hei op?

''Dat is wel de bedoeling. De schapen vinden daar hun eten. Maar vanaf half december worden ze bijgevoerd. Dan gaan we nog voor vier uur. Het eerste lam krijgt traditioneel de komende week de naam van een bekende plaatsgenoot. Daarover moet Daphne zich nog in nevelen hullen. Dat geldt ook voor haar favoriete plek voor een nieuwe schaapskooi. Over het adopteren van lammeren geven Facebook en website duidelijkheid.”

Dick van der Veen

Schaapsherder Daphne: 'hier valt alles voor mij op z'n plek'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden