‘Lezen is dromen met je ogen open’


<p>Annemijn Norg (l) en Jaminta Tellegen-Rorije zijn druk in de weer om te zorgen dat de lezers kunnen blijven lezen. (Foto: Jenco van Zalk)</p>

Annemijn Norg (l) en Jaminta Tellegen-Rorije zijn druk in de weer om te zorgen dat de lezers kunnen blijven lezen. (Foto: Jenco van Zalk)

(Foto: Jenco van Zalk)

‘Lezen is dromen met je ogen open’

  Nieuwsflits

De bibliotheek in Nunspeet zorgt er voor dat we gewoon kunnen blijven lezen en dus kunnen blijven dromen. Of het nu een echt boek is dat je kunt vasthouden of digitaal, de bieb zorgt ervoor dat jong en oud kan blijven lezen.

NUNSPEET - En voor de kleintjes is het bekende voorlezen nu digitaal te volgen. Niet met grote groepen tegelijk. Maar een beperkt aantal kinderen kan tegelijk aanschuiven omdat het voorlezen interactief is. De medewerkers betrekken de kinderen bij het verhaal, ook in de digitale versie. Dat bevalt zo goed dat er nog een behoorlijk aantal voorleesmomenten op stapel staan, tot en met 13 februari.

De bibliotheek maakt deel uit van de Bibliotheek Noordwest Veluwe. Er zijn vestigingen in Nunspeet, Elspeet, Ermelo, Harderwijk en Putten. In Nunspeet is ze gevestigd in de Veluvine. De bibliotheek mag alleen afhalen, terugbrengen van geleende boeken verzorgen. Bezorgen van boeken doen ze bij lezers die en voor lezers die ziek of slecht ter been zijn, of vanwege corona liever niet de deur uitgaan. Uiteraard wordt er gewerkt volgens de regels van het RIVM, maar de bieb doet meer. Zo gaan geleende boeken na inleveren eerst 36 uur in quarantaine. Dit om te zorgen dat het virus geen kans krijgt om zich via een boek te verspreiden.

Gratis lidmaatschap

“De bibliotheek heeft een uitgebreide collectie”, vertelt Jaminta Tellegen-Rorije van de afdeling communicatie en marketing van de bibliotheek. “Maar het kan toch voorkomen dat we een boek even niet beschikbaar hebben. Zoals de boeken van 'de Zeven Zusters' van Lucinda Riley. Dan werken we met een wachtlijst en krijgt de lezer een berichtje als het boek er is. Dat doen we ook met de boeken die besteld worden om af te halen. Zodra ze klaar staan sturen we een berichtje.

''Bij de eerste keer dat we dicht gingen was het wel lastig. Er werd gehamsterd en dan heb je minder boeken om uit te lenen. Nu merken we dat er ook meer gebruik wordt van de digitale mogelijkheden van de bibliotheek. E-books, luisterboeken, maar ook allerlei digitale bronnen die beschikbaar zijn via de bibliotheek. Beter lezen, schrijven en spreken kan ook digitaal bij het Taalhuis van de bibliotheek. We bieden dus echt veel mogelijkheden om te lezen, te leren en te ontmoeten,” aldus Jaminta, die vertelt dat de bibliotheek volop samenwerkt met anderen, zoals het Nuborgh College.

De bibliotheek heeft deze weken een actie voor de kinderen van nul tot en met vijf jaar. Kinderen tot achttien jaar betalen niets voor het lidmaatschap, alleen inschrijfkosten. Die inschrijfkosten vervallen tijdelijk voor kinderen tot en met vijf jaar. En als ze worden ingeschreven staat er bij de eerste keer (voorlees)boeken ophalen ook een leuke verrassing voor ze klaar. Want ook voor de kleintjes geldt de slogan van de bibliotheek: “Lezen is dromen met je ogen open”.

Meer informatie staat op:

bibliotheeknoordwestveluwe.nl

Jenco van Zalk

"Boeken gaan na inleveren voor 36 uur in quarantaine"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden