Lof voor onverschrokken strooiploeg


<p>Tijmen van der Steeg (links) en Bart van Asselt ploeteren aan de Vreeweg.&nbsp;</p>

Tijmen van der Steeg (links) en Bart van Asselt ploeteren aan de Vreeweg. 

(Foto: Foto Patrick van Asselt)

Lof voor onverschrokken strooiploeg

  Nieuwsflits

Als Nunspeet zich nog lekker een keer omdraait onder de dekens zijn de mannen van de strooiploeg al druk in de weer om de (hoofd)wegen berijdbaar te maken. In de afgelopen dagen een loodzware klus. Sneeuwjachten en vrieskou vergen het uiterste van deze werkers. Ze gaan er voor met grote onverschrokkenheid.

NUNSPEET – Bart van Asselt kwijt zich al 26 jaar van deze opgave met Tijmen van der Steeg, die 21 jaar winterse ervaring, in zijn kielzog. Beter gezegd: naast zich, want ze trekken met elkaar op. Bart is chauffeur bij de gemeente Nunspeet; Tijmen doet in de algemene dienst straatwerk, bemoeit zich met de riolering en is reserve bestuurder.

Denk nou niet dat ze ook maar een moment hun twijfels hebben. “Dit is extreem wat de duur en de temperaturen betreft, maar als het dagen achter elkaar ijzelt spreek je andere taal.” Om vier uur start hun dienst, gaan ze met een bak vol 30 ton zout de weg op. Vijf routes op een dag. We mogen ze even lastig vallen tijdens het strooien want er mag geen tijd verloren gaan wanneer koning winter de pesterij in de vijfde versnelling zet. Ze vullen elkaar aan in de beantwoording met de ogen strak op de weg gericht. “We doen zo’n 3,5 à 4 uur over de route. Als het dan blijft sneeuwen kun je aan het eind niet meer zien dat je aan het begin bezig bent geweest met schuiven. Onze strooiploeg bestaat uit zeven mensen die de weg in Nunspeet en Hulshorst voor hun rekening nemen. De gemeente heeft voor Elspeet en Vierhouten een loonwerker ingehuurd die met eigen materieel en ingehuurd personeel de winter weerstand biedt.”

Dan komt niet veel van schaften…

“Nou dat valt wel mee. De vrouw van een collega had laatste voor een grote pot met snert gezorgd en er is altijd koffie hoor. Ja, onderweg stoppen is er niet bij. We weten inmiddels wel hoe we ons het best tegen de kou kunnen beschermen en wat we mee moeten nemen. Bij vlagen ben je ook nog een vorm van wegenwacht als mensen in de berm staan.

Dode hond

''We hebben allemaal onze eigen route. Natuurlijk krijgen we ook van sommige kanten te horen dat we ‘hun’ weg niet hebben gedaan. We kunnen echter geen ijzer met handen breken en geven voorrang aan de hoofdwegen. Als er straten zijn waar weinig verkeer over komt heeft het ook weinig zin om veel te strooien, want dan wordt het zout niet ingereden.

''Je maakt ook van alles mee onderweg. We kregen een keer een dode hond voor de schuiver. Dat maakt wel indruk.

''Mensen vragen of het niet moeilijk vindt om zo vroeg aan dat werk te beginnen. Uiteraard blijven we ook liever bij onze vrouwen, maar zijn blij dat we aan de veiligheid van het verkeer mogen werken. Bij alle dankbare knikken vergeet je het gemopper van het individu. En tijdens ons werk genieten we van het landschap, van de ijsvogels bijvoorbeeld. Het is onze eigen variant op wintersport.”

Waardering

Portefeuillehouder wethouder Marije Sturkeboom ging tijdens de ergste sneeuwjacht bij de mannen aan boord. “Ze hadden er al heel wat uren opzitten. En vermoeid door het rijden en schuiven aan één stuk door. Er kwam echter geen klacht over hun lippen. Op de Harderwijkerweg in Hulshorst heen en weer zonder tastbaar resultaat. Bij de koffiepauze zeiden ze dat de volgende rit het zwart voor de ogen zou worden. Maar dat pakte anders uit. Geen resultaat zichtbaar van de noeste arbeid.

Cake wethouder

Marije Sturkeboom: ''Ik heb een cake voor ze gebakken. In de werf zorgen we ervoor dat er lekkere dingen voor de mannen klaarstaan. Ik ben blij dat ze zich na die aanhoudende sneeuw nu met het schuiven ook op andere wegen kunnen bezig houden. Er is soms onterechte kritiek. Het speelde onlangs nog in de raadscommissie. Het werk van de strooidienst wordt zwaar onderschat. En daar komt bij dat het een fiets- of voetpad na een strooibeurt zwart kleurt en het andere niet. Het heeft er alles mee te maken hoe intensief een dergelijk pad belopen en bereden wordt. Gelukkig hebben we in Nunspeet een grote opslagloods, zodat we niet in de problemen komen met de voorraden. We hebben bovendien doorlopende contracten. De bevolking hoeft zich geen zorgen te maken: we kunnen weken vooruit.

''We zullen eens zien hoe wel als college die dank voor het werk van de strooiploeg nog eens kunnen verwoorden.''

Dick van der Veen

'Aan eind van
rit is werk
van het begin onzichtbaar'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden