Expositie over Fré Drost, grafisch beeldkunstenaar


<p>Auteur Harry Tijssen heeft zich uitgebreid verdiept in het leven en het grafische werk van Fr&eacute; Drost. Het boek is verkrijgbaar voor &euro; 17,50.</p>

Auteur Harry Tijssen heeft zich uitgebreid verdiept in het leven en het grafische werk van Fré Drost. Het boek is verkrijgbaar voor € 17,50.

(Foto: Dick Baas)

Expositie over Fré Drost, grafisch beeldkunstenaar

  Nieuwsflits

NUNSPEET - Exposities in het Noord-Veluws Museum worden altijd officieel geopend met spreker(s), een hapje en een drankje en vaak met de presentatie van een boek. De tentoonstelling in de Fré Drostzaal op de eerste verdieping van het museum met als titel 'Fré Drost, grafisch beeldkunstenaar', die tot en met 30 mei te zien is, heeft geen officiële opening gehad. De expositie is ingericht en (besloten) gepresenteerd aan de Nunspeetse pers. Het boek was er wel en de auteur van het boek ook.

Harry Tijssen

Het boek met dezelfde titel als de expositie is geschreven door Harry Tijssen, sinds 2011 woonachtig in Nunspeet en vanaf het begin vrijwilliger in het museum. Harry heeft sociologie gestudeerd en verdiept zich in de vraag hoe kunstenaars die in in Nunspeet en Elspeet kwamen wonen en werken deelnamen aan de Nunspeetse samenleving en omgekeerd wat de Nunspeters en Elspeters vonden van die schilders. Tijssen: "De inwoners vonden het allemaal wel goed, als een geschilderd schaap ook maar op een echt schaap leek."

Harry Tijssen heeft zich verdiept in Freerk Johannes Drost, geboren in 1907 in Groningen en overleden in Vierhouten in 1987. Wie was hij? Fré volgde een opleiding kunstnijverheid en was leraar tekenen in Groningen. Daarna begon hij een eigen reclamebureau. Een grote opdracht kwam in 1928 van zijn oom Gerard Dijkgraaf uit Elspeet. Hij ontwierp een toeristische brochure met linoleumsneden. Hij maakte carrière als reclameontwerpen voor bedrijven als Unilever en de NS. De oorlog en zijn periode in Indië leverde indrukwekkende tekeningen op. In 1968 kocht hij een woning aan de Elsperbosweg in Vierhouten waar hij tot zijn dood woonde en werkte. Zijn weduwe bracht zijn werk onder in een Stichting Vrienden, waarin Jaap Bonhof een bekende naam is. Deze stichting is een grote sponsor van het museum. Vandaar de naam Fré Drostzaal als opvolger van de RABO-zaal.

Een rol in de voorbereiding van boek en expositie speelde ook de Nunspeetse Hester Boonstra, afgestudeerd in kunstwetenschappen en sinds kort ook vrijwilliger bij het museum.

Dick Baas

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden