Vierhoutense spreekt in VN-vergadering


<p>Jongerenvertegenwoordigers Eva Koffeman uit Vierhouten.</p>

Jongerenvertegenwoordigers Eva Koffeman uit Vierhouten.

(Foto: eigen foto)

Vierhoutense spreekt in VN-vergadering

  Nieuwsflits

Jongerenvertegenwoordigers Eva Koffeman uit Vierhouten en Evi Vet (Wageningen) spreken vandaag - 25 februari - tijdens een online VN-vergadering over biodiversiteit die gepland was in Montreal.

VIERHOUTEN - De twee studentes zijn verkozen tot de eerste jongerenvertegenwoordigers ter wereld op het gebied van biodiversiteit en voedsel. Namens de Nederlandse jongeren adviseren zij de VN over een van de grootste crises van dit moment. Ze deden een dringende oproep aan alle landen om jongeren mee te nemen in hun delegaties. “De jeugd is misschien niet oud genoeg om te stemmen of van beslissende invloed te zijn op het huidige beleid, maar we zijn wel de eerste generatie die de gevolgen van de biodiversiteitscrisis meemaakt. We willen niet dat volwassenen voor ons bepalen hoe onze toekomst eruit zal zien.”

Het VN-biodiversiteitsverdrag CBD moet dit jaar een wereldwijd kader vaststellen over hoe de biodiversiteitscrisis in de komende tien jaar zal worden bestreden. Het is een vervolg op de afspraken die in 2010 in het Japanse Aichi zijn gemaakt. Een van de onderwerpen waarover de lidstaten deze week vergaderen is biodiversiteitsverlies in de bodem. Eva en Evi: “Wij zijn de boeren, de agrotechnologen en plantenkwekers van de toekomst, maar ook de generatie die simpelweg onszelf en onze kinderen moet kunnen blijven voeden. We zijn ongerust over de groeiende onzekerheid van deze basisbehoefte.”

Eva en Evi vervolgen: “De landbouwgronden in Nederland hebben door de nutriënten en bodemsoorten een groot potentieel, dankzij de hoge vruchtbaarheid. Toch baart de huidige landbouwpraktijk ons grote zorgen. We realiseren ons dat onze landbouw deel uitmaakt van een wereldwijd systeem dat de bodems in elk land beïnvloedt.”

“Econoom en VN adjunct-directeur-generaal Maria-Helena Semodo heeft gewaarschuwd dat de bodems van de aarde uitgeput raken, met naar schatting nog maar 60 jaar oogsten te gaan voordat ze te dor zullen zijn om de planeet te voeden. Dat betekent dat onze bodem een houdbaarheidsdatum heeft. Wat moeten we daarna? Dat baart ons zorgen, aangezien vooral onze generatie met deze houdbaarheidsdatum te maken krijgt.”

Ondanks onze zorgen zijn Evi en Eva ook hoopvol. ‘’We zien de innovaties, verdiepen ons in nieuwe technologieën en hopen dat jullie ons optimisme delen. Het is noodzakelijk om verandering mogelijk te maken.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden