Logeeradres voor wie ’t even niet trekt


<p>Leonard van de Wetering en Mariska Boer geven professionele ondersteuning aan het project ‘Veluws Logeren’.</p>

Leonard van de Wetering en Mariska Boer geven professionele ondersteuning aan het project ‘Veluws Logeren’.

(Foto: Dick van der Veen)

Logeeradres voor wie ’t even niet trekt

  Nieuwsflits

(Tekst: Dick van der Veen)

Het project ‘Veluws Logeren’ van EBC-Zorg blijkt een schot in de roos. Een initiatief voor en door burgers. Inmiddels is een aantal geslaagde matches gemaakt tussen (jonge) mensen die behoefte hebben aan een rustperiode in een stabiele, gastvrije en huiselijke woonomgeving.

NUNSPEET – “Het is een proef voor de gemeenten Nunspeet, Elburg en Oldebroek. Wanneer het succes zich voortzet gaan we het uitrollen richting Harderwijk, Putten en Ermelo.” Woorden van Leonard van de Wetering die samen met Mariska Boer op verzoek van EBC professionele ondersteuning geeft. “Door corona is het allemaal traag op gang gekomen. Het komt er op neer dat mensen vanaf 16 jaar van zes dagen tot maximaal twaalf weken intrek kunnen nemen in warm en betrokken logeeradres. We blijven zelf op de achtergrond. Een trajectbegeleider zorgt voor de verbinding tussen de logé en het logeeradres. Alleen bij de intakegesprekken spelen we eventueel een rol. De trajectbegeleider ondersteunt beide: de logé en het logeeradres voor, tijdens en na de logeerperiode. De logé heeft de verplichting zelf voor een contactpersoon te zorgen waarmee overleg kan worden gevoerd.”

Hoe komen jullie aan de logeeradressen?

Mariska: “Via onder meer kerken van allerlei stromingen, maar dat niet alleen. Op dit moment is Nico Boonestro onze trajectbegeleider. Die heeft al ruime praktische ervaring met deze materie. Kijk, het is natuurlijk belangrijk dat een goede en veilige match tot stand komt. Het laat zich verstaan dat we daarbij onder meer kijken of er niet iets speelt op het vlak van de zeden, drugs en dergelijke. Ook moet helder zijn waar de logé na afloop van de logeerperiode naartoe gaat. We zijn op zoek naar zowel nieuwe logeeradressen en naar trajectbegeleiders. Wat het eerste betreft met een warm hart voor kwetsbare mensen. Dat kan zowel een alleenstaande zijn of een gezin met of zonder kinderen. Van de trajectbegeleider verwachten we dat hij of zij graag een luisterend oor wil bieden en stabiliteit plus de al eerder genoemde kwalificaties.”

Zijn er ook variaties mogelijk?

Leonard: “Het kan voorkomen dat iemand een weekend in de maand een adres zoekt waar even kan worden bijgetankt. Mensen hoe dan ook die tijdelijke woonruimte zoeken, een probleem hebben in de thuissituatie. Dat kun je breed invullen. Vastlopen in een relatie of in het contact met ouders, gezin of familie, een tijdelijk huisvestingsprobleem, overbelast in de thuissituatie in verband met mantelzorg of het ervaren van lichte sociale of psychische problemen. Uiteraard moet iemand open staan voor contact met een (vrijwillige) coach en het logeeradres en de wil om na het logeertraject met perspectief verder te gaan. Kort en goed: Veluws Logeren focust op informeel en persoonlijk, is laagdrempelig en huiselijk en het is maatwerk.”
Veluws Logeren is te bereiken via tel. 06-39570607 of 06-54278516; e-mail: veluwslogeren@ebczorg.nl. Logeeradressen ontvangen een bedrag van 50 euro per week voor kost en inwoning.

Mooie taak

Een Veluws gezin dat al een tijd hulp biedt aan jonge mensen die het om moverende redenen even niet kunnen trekken is blij met het initiatief. “Het neemt bij ons een stuk zorg weg over het hoe nu verder. Bij voorgaande gelegenheden was dat een taak die we met liefde op onze schouders namen, maar dat is bepaald niets iets waar je licht over moet denken. Voor ons bleef over een warm huisgezin te zijn. We leren jongeren dat ze niet zo hoeven te leven als in de thuissituatie en dat je als jongere het recht hebt om een eigen richting te kiezen. Het voelt zó fijn om te kunnen bijdragen aan de toekomst van jonge mensen. Je probeert ze door gesprekken hoop op een toekomst te geven. En de beloning is intens wanneer je iemand gaandeweg ziet opbloeien. Ze kunnen altijd op ons terugvallen.”

Veilig

Een meisje dat zes weken bij het gezin verbleef spreekt lovende woorden. “Het is een hele stap, maar ik ben blij dat ik ze heb gezet. Ik heb me nog nooit in mijn leven zó veilig gevoeld. Wat ik er aan over heb gehouden is dat ik de regie over mijn leven in eigen handen moet nemen. Ik werd als één van het gezin beschouwd: een verwijzing naar de koekjestrommel en de koelkast, net zoveel rechten en plichten als de rest van het gezin. Ik kan iedereen aanraden om die stap te zetten

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden