<p>Martien van der Zwaan, eigenaar van reisorganisatie VakanZ kent geen twijfels.</p>

Martien van der Zwaan, eigenaar van reisorganisatie VakanZ kent geen twijfels.

Foto: (Eigen foto)

Reiswereld knokt zich onder corona uit

  Nieuwsflits

Het coronavirus heeft flink huisgehouden in de reiswereld. Een rondje leert dat ook in onze regio een aantal (kleinere) ondernemers het niet konden trekken. Andere, die niet gehinderd werden door een hoge hypotheek of andere belemmeringen, hielden door improvisatie het hoofd boven water.

NUNSPEET - Martien van der Zwan van VakanZ heeft nooit getwijfeld om het te halen. “We hebben bezuinigd op onderdelen van de organisatie, daar waar dat kon. Op deze manier hebben we de werkgelegenheid voor zes medewerkers overeind kunnen houden. Het heeft ook te maken met een veelzijdig aanbod en een eigen concept.”

VakanZ is een verwijzing naar zijn achternaam, maar voor het Duitstalige gebied wekt ze associatie met vrije tijd. “Vorig jaar hadden veel mensen vroeg geboekt. De zomer was niet optimaal, maar we waren tevreden met de omzet. Tijdens de tweede golf konden we de kerstvakantie en de wintersport afschrijven. Bij code oranje en een negatief reisadvies geven we de klanten hun geld terug. Je ziet nu een hausse in de boekingen. Mensen die hun binnenlandse vakantie alsnog om willen boeken, maar meer nog mensen die in de wachtstand stonden.”

Een van de bedrijven die de deuren sloot deed dat omdat door allerlei omstandigheden het terugbetalen problematisch werd. Om privacy redenen noemen we geen naam. “We hebben in februari de tent op slot gedaan. Misschien maken we over twee tot vijf jaar een herstart.” Andere ondernemers zijn diep geraakt door de ellende van hun collega’s. “Maakt u zich daar maar druk om. Het gaat ons nog relatief goed en hoeven niet zo nodig in de krant.” De schroom om met persoonlijke problemen naar buiten te komen is tekenend voor de situatie waarin een deel van de doelgroep verzeild is geraakt.

VakanZ is mordicus tegen het verschaffen van een pas ‘in verband met medische discriminatie’. Van der Zwan: “Waarom zouden dikke mensen een evenement niet mogen bezoeken? Mensen moeten zich aan maatregelen houden, dat advies geven we iedereen mee. Geef de burgers hun vrijheid terug is onze leuze. We weten met elkaar waar we ons in Europa hebben te houden. Uiteraard zijn we voor het naleven van maatregelen, maar we passen voor het stigmatiseren. Controleerbaarheid bij die passen is bijna niet te doen en de uitvoerbaarheid kost miljoenen die we beter aan de zorg kunnen besteden. Onderzoek leert dat weinig mensen in de buitenlucht besmet raken. Met je gezonde verstand gebruiken blijf je buiten de problemen. We kennen vrij verkeer van goederen en diensten. Nu gaan we in een crisis ineens allerlei beperkingen opwerpen. Een reispas zegt niets. Biedt geen garantie voor het vervolg.”

VakanZ heeft vooral veel christelijke gezinnen als klanten. “Die komen overwegend uit het westen. Dat zou je niet verwachten. Wat dat betreft is er voor ons op de Veluwe juist nog veel te halen. Doordat we overwegend vaste klanten hebben hoeven we niet steeds opnieuw te beginnen.”

Edwin Herfkens van Personal Touch Travel uit Wezep zegt met drie jaar ervaring in de branche dat het ontbreken van overheidssteun tot improvisatie noodde. “Je kunt bij de pakken neer gaan zitten, maar dat brengt geen oplossing aan. Je zit in een situatie met tientallen annuleringen. We hebben gelukkig in het kader van klanttevredenheid alles terug kunnen betalen. De inkomsten waren onvoldoende om de situatie te overleven. Tja, dan ga je op zoek naar aanvullende gelden. Ik heb er een baan bij gevonden in de verzekeringswereld. Met die dubbele functie houd je het hoofd boven water. Als franchiser kan ik gebruik maken van de adviezen van grotere organisaties. Hoe het zich in de toekomst ontwikkelt is nog onduidelijk. Misschien houd ik toch beide banen aan. Het is een rare tijd die het noodzakelijk maakt om na te denken over zaken. Er liggen ook nieuwe kansen. Stilstand is achteruitgang.”

Inmiddels mist de beëindiging van het negatieve reisadvies van de overheid z’n uitwerking niet. Maar uiteindelijk zijn er nog onvoldoende zekerheden. Onvoorzichtigheid met verworven of juist genomen vrijheden kan zo maar weer een terugslag veroorzaken. Het is daarom dat alle geïnterviewden terughoudend zijn in hun toekomstvoorspellingen. De terugval in 2020 ligt nog vers in het geheugen. Wel de overtuiging dat de besmettingen in de thuissituatie plaatsvinden. Opvallend ook dat relatief veel mensen voor een vakantie in de bergen boeken. In de overtuiging dat frisse lucht hen goed zal doen.

Dick van der Veen

‘Geen steun en dus maar een baantje erbij genomen’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden