<p>Joke Brandsen op het dakterras met de plant die ze kreeg voor het jubileum.</p>

Joke Brandsen op het dakterras met de plant die ze kreeg voor het jubileum.

(Foto: Jenco van Zalk)

‘Wonen in het centrum is echt geweldig’

  Nieuwsflits

(Tekst: Jenco van Zalk)

Voor Joke Brandsen is wonen in het centrum van Nunspeet ‘echt geweldig’. Overal dichtbij, op fietsafstand van het werk en leuke buren, binnen- en buitenshuis. Joke woont in een woonvoorziening van de stichting Philadelphia. Ze woont zelfstandig, heeft haar eigen appartement op twee hoog en kan rekenen op steun als ze dat nodig heeft. Steun van haar eveneens zelfstandige buren of de hulp van professionals.

Nunspeet – Twaalf en half jaar geleden was Joke Brandsen een van de eerste bewoners van de woonvoorziening van Philadelphia. Ze woonde aan de Laan in Nunspeet. Omdat ze zich prima wist te redden kon ze verhuizen naar de Stationslaan. “Het was op 7 november, precies op de verjaardag van mijn neef. En het was koud toen ik ging verhuizen”, vertelt Joke in haar knusse appartement dat uitkijkt op een deel van het centrum. “Ja, ik zit overal dichtbij. Bij de winkels, terrasjes, een ijsje halen, dat vind ik gezellig, maar ook makkelijk. Als ik iets nodig heb, kan ik het zo gaan halen.” Binnen zijn er voor de bewoners ook gemeenschappelijke ruimtes waar ze gebruik van kunnen maken. “En we hebben een dakterras waar we heerlijk buiten kunnen zitten”, vult Joke aan.

Joke regelt veel zelf maar er zijn ook dingen die de bewoners samen hebben afgesproken. Zo heeft bijvoorbeeld iedereen z’n vaste dag om te koken, voor de hele club. “Ja, ik kook ook voor iedereen. Ik vind koken leuk en ik kan het ook goed” vertelt ze. Een van de professionele steunpuntbegeleiders beaamt dat. “Jazeker, ze kan goed en lekker koken,” “Ik mag dan ook zelf kiezen wat ik kook”, zegt Joke. “Dat geldt voor ons allemaal, degene die kookt mag kiezen wat we eten. Maar, we houden rekening met elkaar wat we lekker vinden hoor. We gaan niet koken wat iemand niet lust.”

“De begeleiding is fijn hier. Ik kan ze altijd vragen stellen. Ze vertellen niet wat we moeten doen. Maar wat ik en de anderen willen is belangrijk,” aldus Joke. De aanwezige begeleider vertelt ook dat het gaat om de bewoners. “Hun zeggenschap is heel belangrijk, ze wonen zelfstandig met een beetje steun waar nodig. Het meedoen in de samenleving is een belangrijk doel.”

De gemiddelde leeftijd van de bewoners is in die 12,5 jaar geleidelijk aan verschoven van senioren naar jongvolwassen/volwassen met verstandelijk of lichtverstandelijke beperking. Richt, Nicole en Joke wonen er al vanaf het eerste uur.

De begeleiders vonden het belangrijk om stil te staan bij het twaalf en halfjarig jubileum. “We wilden de bewoners verrassen. Dat hebben we gedaan door met het restaurant beneden te regelen dat er voor iedereen een heerlijke maaltijd was. En voor alle bewoners een jubileumplant met op de pot de tekst: ‘De mooiste woonplek van Nunspeet’’ .’’ “Buurman Bennie ging net een week voor het feest verhuizen. Hij kwam hier gelijk met mij”, vertelt Joke. “Geen maaltijd dus, maar hij heeft wel de plant gehad hoor”, vertelt ze zichtbaar blij dat er ondanks zijn verhuizing ook aan hem is gedacht.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden