<p>Peter Oversteegen, Hendrik-Jan Borsboom, John van de Hoef en Erik Kroon (v.l.n.r.) vormen samen de coöperatie Veluwe Deelfiets.</p>

Peter Oversteegen, Hendrik-Jan Borsboom, John van de Hoef en Erik Kroon (v.l.n.r.) vormen samen de coöperatie Veluwe Deelfiets.

(Foto: Coöperatie Veluwe Deelfiets)

Coöperatie Veluwe Deelfiets trapt af

  Nieuwsflits

Je aangenaam verplaatsen over de prachtige Veluwe met zo min mogelijk CO2-uitstoot. Dat kan met ingang van vandaag - dinsdag 1 juni - ook door het gebruik van deelfietsen. De Veluwse ondernemers Hendrik-Jan Borsboom van Outdoor Nunspeet, Peter Oversteegen van Veluwe Actief, John van de Hoef van Fietsverhuur Ede en Erik Kroon van Veluwespecialist hebben namelijk hun handen ineen geslagen en vormen nu een veelbelovende coöperatie die bijdraagt aan het duurzaam beleven van de Veluwe.

NUNSPEET - De naam van de nieuwe coöperatie is: Veluwe Deelfiets. Veluwe Deelfiets kwam mede tot stand dankzij de RegioDeal Veluwe - een samenwerking tussen Rijk en regio om de kracht van de Veluweregio te blijven versterken. De inspiratie voor het idee kwam van twee andere Europese duurzame mobiliteitsprojecten.

Deelslot

‘’Het gaat niet zozeer over de fiets, maar over het slot om het gebruik van deelfietsen populair te maken,’’ zegt Peter Oversteegen. ‘’De elektrische deelfietsen zijn straks te vinden op strategisch gekozen locaties op de Veluwe. Denk bijvoorbeeld aan de ontvangstlocaties bij toeristischeplekken. Hier kan de Veluwse bezoeker duurzaam zijn reis vervolgen over de Veluwe. Alle fietsen zijn uitgerust met een veilig deelslot dat je met je smartphone opent via een website of app. Hierop is ook te zien waar de deelfietsen te vinden en te reserveren zijn.’’

E-bikes

‘’Er wordt gestart met elektrische fietsen met een eenduidige Veluwe-uitstraling waarmee je comfortabel langere afstanden over de Veluwe kunt fietsen. Maar in principe is elke vorm van micromobiliteit eenvoudig toe te voegen aan het systeem. Het is dus een deelplatform dat onafhankelijk is van het type fiets/voertuig’’, aldus Oversteegen.

Duurzaam

Vier Veluwse ondernemers slaan hun duurzame handen ineen en richten een deelfietsencoöperatie op. Adviesbureau Advier ondersteunt de Veluweop1 met duurzame mobiliteitsoplossing en is partner in twee Europese Interreg-projecten: SHARE-North en NSR MOVE. Zo werd internationale ervaring aangewend waarop de deelfietsencoöperatie voort kan bouwen.

Lokale economie

Met deze coöperatie snijdt het mes aan twee kanten. De samenwerking van de Veluwse ondernemers versterkt de lokale economie - die het afgelopen (corona)jaar op een heel aantal plekken flinke deuken opliep. Door gebruik te maken van de kennis en kunde uit andere landen, hoefde het wiel niet opnieuw uitgevonden te worden, maar kon het concept overgenomen en aangepast worden aan de Veluwse wensen en kwaliteitsnormen.

‘’Het mooie is, dat iedere fiets een eigenaar heeft. We spreken eigenlijk liever van gastvrouw of -heer. De fiets is dus niet anoniem en dat maakt dat mensen er zorgvuldig(er) mee omgaan. En de digitale registratie draagt daar natuurlijk ook aan bij’’, zegt Erik Kroon ‘’Ook het risico op zogenaamde zwerffietsen is met dit systeem minimaal.’’

Uitbreiden

De coöperatie is zo ingericht dat andere ondernemers kunnen toetreden. Zo kan het concept de komende jaren uitbreiden met meer fietsen en een divers aanbod van micromobiliteit dat aansluit bij de behoeften van de gast. Vanaf begin juni kan de eerste Veluwe Deelfiets gehuurd worden. Vanaf dan is ook de website VeluweDeelfiets.nl actief.

Balans

Om de Veluwe voor ons allemaal - bewoner en toerist - beleefbaar te houden, is duurzaamheid een belangrijke factor. Hoe zorgen we er samen voor dat er een balans ontstaat tussen wonen, recreëren en natuur? De deelfietsen gaan hier zeker aan bijdragen omdat zij naadloos aansluiten op het openbaar vervoer of op het parkeren van de auto aan de randen van de Veluwe, zo denken de initiatiefnemers. ‘’Deze deelfietscoöperatie, gedragen door lokale ondernemers, betekent voor de Veluwe de volgende stap richting een duurzame bestemming, terwijl het tegelijkertijd de economie versterkt.’’

Steun

Het project Veluwe Deelfiets is mede mogelijk gemaakt door de onderstaande partijen: Provincie Gelderland, Regio Deal Veluwe, Advies Mobiliseert, Interreg North Sea Region (’Move’) van de Europese Unie en Intereg North Sea Region (’Share North’) van de EU.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden