<p>Met grote machines wordt voorzichtig gemanoeuvreerd bij de sloop van de oude Bunterhoek.</p>

Met grote machines wordt voorzichtig gemanoeuvreerd bij de sloop van de oude Bunterhoek.

(Foto: Jenco van Zalk)

Oude Bunterhoek tegen de vlakte

  Nieuwsflits

(Tekst: Jenco van Zalk)

Het gebouw staat er al sinds begin jaren zestig van de vorige eeuw. Een oudje dus, gedateerd en inmiddels staat er een nieuw, modern gebouw dat opgaat, een eigen plek heeft, in de directe omgeving aan de Secretaris Boerhoutweg. Na de sloop van het oude markante gebouw kan de volgende bouwfase van de nieuwe Bunterhoek van start. Er worden in de tweede fase twee kleinschalige woonvormen voor cliënten gerealiseerd. Voor mensen met een psychische stoornis die verband houdt met ouderdom, zoals dementie, en/of een chronische lichamelijke aandoening.

NUNSPEET – De oude Bunterhoek heeft nog een tijdje dienst gedaan voor revalidatie en herstel van coronapatiënten van ziekenhuis St. Jansdal. Daarna is het pand ontruimd en is onder andere het asbest verwijderd. De daadwerkelijke sloop van het gebouw zal nog even tijd in beslag nemen. Naar verwachting is het eind juni van de aardbodem verdwenen.

Een kijkje bij de sloop van het gebouw leert dat het niet verwonderlijk is dat de sloop een week of zes in beslag neemt. Alle materialen worden meteen gescheiden afgevoerd. Steen, beton, verschillende soorten leidingen, elektra, aluminium kabelgoten, stalen balken, houtwerk en wat de slopers nog meer tegenkomen, wordt meteen gescheiden en in aparte containers geladen. Een klus die secuur wordt uitgevoerd.

Niet alleen het apart houden van het sloopafval kost tijd. Het gebouw is door de nieuwbouw deels ingeklemd en er is niet veel ruimte voor de slopers. Het is voorzichtig manoeuvreren met grote en kleine machines. IJzeren balken in stukjes snijden in plaats van ze in het geheel weg te halen en meer tijdrovende werkzaamheden.

De sloop geeft wat overlast van lawaai, stof en trillingen. Er wordt wel geprobeerd om de overlast zoveel mogelijk te beperken door onder andere schermen die geplaatst zijn. Maar de sloop kent ook directe voordelen. Bewoners die tegen de oude Bunterhoek aankijken, krijgen in een keer een weids uitzicht.

“Na de sloopperiode starten we met het bouwrijp maken van het terrein voor de bouw van fase twee van De Bunterhoek”, aldus Egbert van der Steege, manager vastgoed. “Deze fase omvat de bouw van twee kleinschalige woonvormen voor cliënten met een psychogeriatrische- en/of een somatische zorgvraag. Twee woonvormen met een woongroep die zoveel mogelijk op thuis lijkt. De zorg is vooral gericht op begeleiding en verzorging. De dagindeling wordt bepaald aan de hand van behoeften en gewoonten van de cliënten. Er wordt structuur en veiligheid geboden en samen met andere cliënten houden zij een huishouden draaiende.”

“We verwachten na de vakantieperiode te starten met de bouw. Als alles volgens planning verloopt, zal de bouw van fase twee ongeveer een jaar duren. Na de afronding wordt gestart met de aanleg van een parkeerterrein langs de Elburgerweg. We denken eind 2022 het project succesvol af te kunnen sluiten.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden