<p>Hannelore Leusink (tweede van rechts) en haar team zijn blij dat ze weer alle bezoekers kunnen ontvangen in Veluvine.</p>

Hannelore Leusink (tweede van rechts) en haar team zijn blij dat ze weer alle bezoekers kunnen ontvangen in Veluvine.

(Foto Dick van der Veen)

‘Weer publiek in huis is een verademing’

  Nieuwsflits

‘’We hebben er heel veel zin in!’’ Het klinkt collectief uit de monden van de vaste kern bij Veluvine. En aanvullend: ‘’We waren zó aan publiek toe!’’ Het afgelopen weekend konden bezoekers weer naar binnen waarmee er een eind kwam aan de hele dag rondlopen in een leeg pand. Het was zwaar in stilte, om het zo maar eens te omschrijven.

NUNSPEET – Hannelore Leusink, directeur-bestuurder vanaf het eerste moment, geeft aan dat het gebouw met een multifunctionele bestemming in de afgelopen maanden wel beperkt is open gebleven. Denk daarbij aan de afhaalbibliotheek, voor kwetsbare doelgroepen en de kinderopvang. “We zijn met kleine stapjes dicht gegaan en openen ook weer met kleine stapjes.” Ze doelt er mee op het zomerseizoen dat voor de deur staat. Het epicentrum van sociaal, cultureel en maatschappelijk werk ligt in die maanden goeddeels stil. “Dat bezorgt ons een aanloop naar september, als de kraan helemaal open gaat.”

Zwaar was het zeker, ook voor Hannelore die alle heftigheid van corona in de familie moest doorstaan. “Het is opvallend hoe mensen korte tijd later de dieptepunten al weer hebben verdrongen en hun vreugde beleven aan wat mogelijk wordt. Toch met het nodige voorbehoud. Vorige zomer was het niet anders, maar toen konden we in de eerste week van oktober de boel weer op slot doen. Daar hopen we dit keer voor bespaard te blijven. We willen toe naar een mooi theaterseizoen, waar we op dit moment de laatste voorbereidingen voor treffen. Later dan normaal, maar dat heeft te maken met de onzekerheden. In de tussentijd werden allerlei klussen geklaard waar in een operationeel seizoen geen tijd voor is. We hebben onderhoud gepleegd, zijn nog bezig met een nieuwe website en een ander kaartverkoopsysteem.’’

Het VIP-Filmhuis was vorig jaar een groot succes en daarom wordt het nu voortgezet. “We doen dat in de grote zaal. Zijn zaterdag van start gegaan met de Nederlandse film ‘De Liefhebbers’ met Jeroen Krabbé en Jelka van Houten in de hoofdrollen. Het gebeurt allemaal volgens de RIVM-richtlijnen. Er is geen toegangstest nodig. Door het ruim plaatsen van tafels en stoelen is het kijken veilig. Dit gebeurt deze maand nog een aantal keren.

Ook voor buiten staat wat gepland. In juli twee concerten. Tot en met augustus staat de kunst van Tom de Klerk en Corine Ton centraal. Bezoekers kunnen in de Lentink de Jonge Zaal gratis schilderijen en tekeningen van Tom en bronzen sculpturen van Corine bewonderen. ‘’In de winter hebben we camera’s en andere noodzakelijke apparatuur aangeschaft voor livestreams. We hebben proef gedraaid met (dans)scholen die op deze wijze hun seizoen konden afsluiten. Daar is door negen scholen uit Nunspeet en Elburg gebruik van gemaakt.’’

De leden van de Gelderse Balletscholen brengen op 19 juni ‘De Notenkraker’ in de Grote Zaal via livestream. Kaarten zijn te reserveren via info@gelderseballetscholen.nl. Voor leden is de voorstelling gratis bij te wonen. Via de website kan men alle informatie over de activiteiten in de zomermaanden van Veluvine vinden.

Voor 3 juli staat een optreden van de 3 J’s gepland. De kaarten daarvoor zijn bijna uitverkocht. Het is nog even wachten op het definitieve groene licht. Het Volendamse trio Jan Dulles, Jaap Kwakman en Ruben Küller staat aan de vooravond van een nieuwe grote tournee. De NJO Muziekzomer Gelderland, waarvoor Veluvine een vaste speellocatie is, gaat door. Kijk voor programma op:

muziekzomer.nl

Hannelore en de crew staan te popelen om in september met het nieuwe volledige programma los te branden. “We maken op 18 juni ons volledige programma bekend. We doen als Veluvine ook mee aan het landelijke ‘Theater. Mooier dan ooit’. Cultuurbeleving is belangrijker dan ooit. Mensen hebben er soms niet het goede gevoel bij wat cultuur is. Lezen veel en kijken naar films vanaf de bank. Hier kun je het samen beleven. We hebben een groot huis met vele mogelijkheden. Die zijn nog lang niet allemaal benut.”

De focus is gericht op wat er straks allemaal kan, met nog altijd enig voorbehoud. Je hoort geen woord over de achterliggende periode die best zorgen met zich meebrachten. Ongesubsidieerde theaters moesten hun reserves aanspreken, deden er alles aan om mensen binnen boord te houden. Hannelore: “Dat is mijn zorg en niet die van het publiek. Liever richt ik me op de toekomst, met een levendig huis dat weer ademt.”

(Tekst: Dick van der Veen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden