Op afspraak naar 'Vermoorde Kunst'


Erik Stotijn bij de foto van Auschwitz als introfoto bij de expositie Vermoorde Kunst.
Erik Stotijn bij de foto van Auschwitz als introfoto bij de expositie Vermoorde Kunst. (Foto: Dick Baas)

Op afspraak naar 'Vermoorde Kunst'

  Nieuwsflits

Dick Baas

Expositie 'Vermoorde Kunst' verlengd t/m 29 november

Unieke expositie in Nunspeet en Elburg

In het kader van de herdenking van 75 jaar vrijheid hebben het Noord-Veluws Museum in Nunspeet en Museum Sjoel Elburg gezamenlijk een expositie ontwikkeld met werken van Joodse kunstenaars die de oorlog niet overleefd hebben. Bij de expositie hoort het boek 'Vermoorde Kunst', geschreven door Edward van Voolen en Linda Horn.
De toegang tot de expositie is voorlopig gebonden aan regels. Zie daarvoor
www.noord-veluws-museum.nl en www.sjoelelburg.nl.

Het Noord-Veluws Museum opent op dinsdag 16 juni de deuren weer voor de bezoekers. Wel gelden beperkingen. Het aantal bezoekers is gelimiteerd en bezoekers moeten zich van te voren aanmelden. Dan kan de tentoonstelling 'Vermoorde Kunst', het werk van vermoorde Joodse kunstenaars, bekeken worden. De opening was eigenlijk gepland op 24 maart.

NUNSPEET - De landelijke musea gaan op 2 juni open, Nunspeet volgt veertien dagen later. Directeur Erik Stotijn legt uit waarom voor een latere opening is gekozen. Het museum wil even aanzien hoe het landelijk die eerste twee weken verlopen. Het Nunspeetse museum draait met vrijwilligers. Veel van die vrijwilligers (zo'n 80 procent) behoren qua leeftijd tot de risicogroep. Uit een peiling is gebleken dat 55 procent het nog niet aandurft om de taak van vrijwilliger weer op te pakken. Erik Stotijn heeft daar begrip voor. Daar komt bij dat een deel van de doelgroep van museumbezoekers ook tot de risicogroep behoren. Wat gaan deze mensen doen?

Regels

Het museum heeft voldoende vierkante meters om de toegestane 30 bezoekers te kunnen ontvangen. Bezoekers komen via de hoofdingang binnen en gaan via de zij-ingang weer naar buiten. Met de trap naar boven en via de lift weer naar beneden. In de filmzaal mogen niet meer dan zes mensen tegelijk (normaal 25-30). De horecavoorziening blijft gesloten; de museumwinkel is open.

Bezoekers kunnen uitsluitend telefonisch reserveren via 0341-250560. De openingstijd (dinsdag t/m zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur) is in twee blokken van twee uur verdeeld.

Vermoorde kunst

Directie, medewerkers en vrijwilligers willen graag de tentoonstelling 'Vermoorde Kunst' laten zien. Een indrukwekkende expositie met werken van zo'n 25 Joodse kunstenaars die de oorlog niet overleefd hebben. Er zijn nog lege plekken in de expositie. Daar moeten werken komen uit het Joods Historisch Museum, maar door de corona-maatregelen konden die niet gebracht worden. Op 16 juni zijn ze wel aanwezig.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden