Veilig werken in een productiebedrijf


Frank van den Dragt (r) en Edward Rasenberg houden ook bij even samenwerken afstand volgens de RIVM-maatregelen.
Frank van den Dragt (r) en Edward Rasenberg houden ook bij even samenwerken afstand volgens de RIVM-maatregelen. (Foto: Jenco van Zalk)

Veilig werken in een productiebedrijf

  Nieuwsflits

"Het groeit uit zichzelf, neemt stikstof op en geeft zuurstof"

Jenco van Zalk

Anderhalve meter afstand houden is nog geen routine. Dat geldt ook voor het werk. Niet iedereen kan thuiswerken. Bedrijven hebben daarom de RIVM-maatregelen vertaald naar hun bedrijf om wel te kunnen produceren. Zo ook FD Houtbewerking aan de Oosteinderweg 92 in Nunspeet.

NUNSPEET - Eigenaar Frank van den Dragt heeft met zijn twaalf medewerkers gekeken hoe je je nu houdt aan de regels van het RIVM. Hoe hou je afstand, zorg je voor de hygiëne. Hoe ga je om met bezoekers, zowel leveranciers als klanten, en wat kun je nog meer doen.

FD Houtbewerking begon dertien jaar geleden in Doornspijk en is vier jaar gevestigd op bedrijventerrein de Kolk. Ze maken duurzame houten kozijnen en dat doen ze met een 'circulaire visie'. “We maken houten kozijnen, schuifpuiendeuren, trappen, luiken, etc. alles op maat en van duurzaam tropisch hardhout en verduurzaamd naaldhout.

Het is een bewuste keus. Hout is circulair zoals dat zo mooi heet. Het groeit uit zichzelf, neemt stikstof op en het geeft zuurstof. Na gebruik gaat terug naar de natuur. Is het weer een grondstof. Daarom hebben we hiervoor gekozen,” zo vertelt Frank van den Dragt.

Bewust bezig zijn en passende oplossingen vinden zit in het DNA van deze ondernemer en zijn bedrijf. “We maken alleen maatwerk en leveren voor het overgrote deel aan bedrijven,” vertelt Frank. “Dat maatwerk doen we ook met de corona-maatregelen. We hebben een grote tent geplaatst om onze werkruimte uit te breiden. Leveranciers krijgen met een code toegang tot het magazijn en de afleverbonnen worden digitaal getekend. We zijn dus nooit samen in of bij het magazijn. Hetzelfde geld voor afhalen. Dat gaat op afspraak. Materialen worden klaargezet en de klant haalt het op. Er is dus geen contact zoals we gewend waren.”

“Maar ook binnen hebben we het zo gemaakt dat er voldoende ruimte is op de werkplekken en dat er looproutes zijn. Ook hebben we overal desinfecterende middelen staan en wordt er nog vaker schoongemaakt. We willen graag veilig blijven produceren en daar doen we alles aan.

Lunchen bijvoorbeeld dat doen we in groepen van vier personen. Collega’s die vaak in dezelfde ruimte werken. Zoals de machinale houtbewerking, kantoor, of collega’s die de montage verzorgen met glas, deurbeslag en het schilderwerk. Dat doen we ook, we leveren niet alleen kale (raam)kozijnen. Een groot deel van onze producten gaan kant en klaar naar de klant."

Met de PFAS- en stikstofcrisis was de vraag of de woningbouw door kon gaan. De coronacrisis deed er een schepje bovenop. Maar de ‘bouw’ gaat door en ook bij FD Houtbewerking gaat het goed.

Frank van den Dragt: "We merken dat naast nieuwbouw we ook veel aanvragen krijgen wat gaat om investeren in de bestaande woning. Een dakkapel, een schuifpui, kozijnen nu vervangen. Gelukkig is er in Nederland voldoende hardhout op voorraad en kunnen we aan de vraag voldoen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden