Leed en verdriet op begraafplaatsen


Jan Niebeek (l) en Johan Vermeulen, beheerders van de begraafplaatsen in Nunspeet en Elspeet.
Jan Niebeek (l) en Johan Vermeulen, beheerders van de begraafplaatsen in Nunspeet en Elspeet. (Foto: Jenco van Zalk)

Leed en verdriet op begraafplaatsen

  Nieuwsflits

"Er was waardering,
er werd aan
ons gedacht"

Jenco van Zalk

De uitbraak van corona in Nunspeet was onverwacht, snel en overrompelend. Het was schrik op schrik, rouw, verdriet, dichtbij, op afstand en af en toe opbeurende berichten. Het leed en verdriet kwam ook samen op de twee begraafplaatsen in Nunspeet en op de begraafplaats in Elspeet. Beheerders van die begraafplaatsen zijn Johan Vermeulen en Jan Niebeek en zij kijken terug op die bijzondere weken.

NUNSPEET - “Het ging zó snel, van gemiddeld vier tot vijf begrafenissen in de week werden het er acht en het liep op naar zeventien in één week,” vertellen Johan en Jan. “Daarna daalde het weer.” Je voorbereiden op iets wat zo plotseling komt lijkt niet mogelijk maar toch hadden ze hun voorbereidingen getroffen. “We zagen wat er in Brabant gebeurde en vroegen ons af: wat als dat hier gebeurt. Kunnen we het aan? Wat doen we als één van ons ziek wordt, of alle twee? Hebben we alles op orde? Het antwoord was ja, en zelf zijn we niet ziek geworden. Jan moest er een week tussenuit om te zorgen voor een familielid en dat lukte ook”.

“Ja, het was best een zware tijd. Je kent mensen die begraven worden. Je hebt ze bijvoorbeeld een week daarvoor nog gesproken. We hadden zelfs een dubbele uitvaart, een echtpaar gelijktijdig, heel triest voor de familie. Dat gaat niet in de koude kleren zitten. Thuis en vanuit onze omgeving kregen we best veel vragen. Mensen die je even aanhouden. Die vragen hoe het met je is omdat ze weten wat je werk is. Ja veel bemoedigende woorden, ook kaartjes, er was waardering, er werd aan ons gedacht.” vertellen de twee die dagelijks veel verdriet mee maakten.

Het lijkt zo simpel. Iemand overlijdt, de begrafenisondernemer komt, gaat aan het bellen en je hebt een datum waarop begraven of gecremeerd kan worden. Achter de schermen gebeurt het nodige.

“Als er iemand begraven wordt is er altijd een beheerder van de begraafplaats bij. We zorgen ook dat alles klaarstaat, van stoelen tot geluid, van de rijdende baar tot de installatie om de kist te laten zakken. Dat betekent dat we op dat moment geen andere werkzaamheden doen. Voor en na de begrafenissen moest dus het nodige gebeuren. Het was vroeg beginnen en soms heel laat weer naar huis. En dat hebben we echt met een goed gevoel gedaan. We willen dat elke uitvaart netjes en waardig verloopt, en dat de graven er netjes bij liggen. Daar voelen we ons verantwoordelijk voor. We hadden meerdere uitvaarten tot wel acht op een dag, maar het paste. Door een goede samenwerking met iedereen - want je hebt elkaar nodig als het zo spannend wordt - en handen uit de mouwen, is het gelukt en zijn er in de hectiek geen fouten gemaakt, daar zijn we best trots op,” aldus Jan en Johan.

“Nu hebben we weer tijd voor de gewone klussen op onze mooie begraafplaatsen. Dat ze mooi zijn horen we bezoekers, maar ook van collega’s in het land. Dus pakken we het onderhoud weer op, zodat de begraafplaats er perfect bij ligt en elke uitvaart netjes en waardig gehouden kan worden.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden