Veel symbolen van de oude Zuiderzee zijn als speelelementen verwerkt in het retentiegebied Molenbeek.
Veel symbolen van de oude Zuiderzee zijn als speelelementen verwerkt in het retentiegebied Molenbeek. (Foto: Dick Baas)

Al fietsend even uitwaaien aan zee

  Nieuwsflits

Kasteel Bijssel
is in 1367 en 1717 verwoest door de Zuiderzee

Dick Baas

Of het nu zomer, herfst, winter of lente is, er valt altijd te genieten in het gebied langs het Veluwemeer. Grote groepen vogels. Een strakblauwe lucht of prachtige wolkenluchten. Het weidse uitzicht over de weilanden. Vroeger al zeiden de Nunspeters: 'We gaan naar zee'. Toen was het nog Zuiderzee of IJsselmeer.

NUNSPEET - Een fietstochtje van ongeveer negen kilometer. Leuk voor gezinnen met kinderen. Start bij de rotonde F.A. Molijnlaan / Elburgerweg. Oversteken naar Het Groene Portaal. Daar is al gelijk de eerste kennismaking met de zee. Het verpleeghuis dat daar staat draagt de naam Seewende. Een bewust gekozen naam, want tot deze plek kon het water van de Zuiderzee komen en werd dan door de hoger liggende gronden gekeerd. Bij de opening van het verpleeghuis in 2004 kwam het water (met behulp van de brandweer) nog één keer.

IJsboerderij

Rechtsaf de Molenweg inslaan, langs molen De Duif en dan de Oude Molenweg uit fietsen. Gemakkelijk om bordjes 'IJsboerderij' te volgen. IJsboerderij Bonestroo ofwel melkveebedrijf Lage Bijssel is een bezoek waard. Hier kan het melken van 250 koeien tussen 13.30 en 15.00 uur bekeken worden (niet op zondag). De coronabeperkingen zijn van toepassing (even kijken op www.ijsboerderijbonestroo.nl). Er is van alles te zien. Leuk voor kinderen.

Na de ijsboerderij het Zeepad volgen tot de Spijkerweg. Er staat op de hoek een bord met een gedicht. Deze weg links inslaan. Het is een keurig verharde weg. Maar dat is niet altijd zo geweest. Zo vóór 2000 was het een onverharde weg. Maar na de MKZ-crisis van 2001 (voor wie het niet meer weet: mond- en klauwzeercrisis) waren er fondsen om gedupeerde boeren met projecten te helpen, Zo was het asfalteren van de Spijkerweg er een van.

Gouden kettingen

Nog een verhaal. Bijna aan het eind van de Spijkerweg lag het kasteel Bijssel. Daar woonden twee chagrijnige ongetrouwde zusters, gehaat bij de bevolking. Ze lieten hun paarden weiden aan gouden kettingen. Toen ze kort na elkaar overleden, brak de buurt in twee dagen het kasteel af. Maar op een avond hoorde een vrouw gerammel van kettingen en toen ze eens goed keek zag ze de twee zusters in witte gewaden geketend aan gouden kettingen. Wie goed luistert kan soms het gerammel nog horen... Een historisch feit is dat het kasteel inderdaad in 1828 is afgebroken.

Retentiegebied

Aan het einde van de Spijkerweg linksaf en bij camping De Hofstee rechtsaf de Oude Zeeweg op. Eerst even het hilarische gedicht van Ted van Lieshout lezen. Wie wil kan even in Frida's Theetuin wat drinken of een pannenkoek of pizza eten. Linksaf Hullerweg en dan rechts weer de Molenweg. Maar eerst even het retentiegebied (wateropvang - red.) aan het Molenbeekpad bekijken met terpen als speeleilanden voor kinderen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden