Herdenking werkkamp De Bruine Enk in Nunspeet

Overig Deel je nieuws

Op dinsdag 4 oktober vindt er een herdenking plaats van het voormalige werkkamp De Bruine Enk bij de gedenksteen op de hoek Hullerweg/ Waterweg. Deze steen is in oktober 2017 onthuld  met het doel om de  geschiedenis van het kamp niet te vergeten . 

Het werkkamp De Bruine Enk lag aan de Hullerweg. De herdenking op september is een herinnering aan de deportatie van Joodse mannen die tijdens de Tweede Wereldoorlog waren ondergebracht in dit werkkamp. Zij  werden gedwongen om bosarbeid te verrichten. In de vroege morgen van 3 oktober 1942 werden zij afgevoerd naar kamp Westerbork en later naar de vernietigingskampen, waar zij allen de dood vonden.

Het monument is eigendom van de Heemkundige Vereniging Nuwenspete en is geadopteerd door groep 8 van basisschool de Bron. De beide groepen 8 van genoemde school zullen dan ook gestalte geven aan de herdenking op dinsdag 4 oktober door hun bijdrage. Zij hebben zich  via een lesbrief hierop voorbereid. Voorafgaand aan de herdenking van het monument zal Sara de Vries één van de nabestaanden van twee mannen die in het kamp hebben gezeten , een bezoek aan de school brengen. Zij geeft dan een gastles aan de kinderen van groep 8.  Zowel door  haar indrukwekkende  verhaal als het adopteren van dit monument, hoopt de school een belangrijke bijdrage te leveren aan het nooit meer vergeten van deze geschiedenis.

Het is belangrijk om de herinnering aan de geschiedenis van dit kamp levend te houden en om jongeren daarbij te stimuleren. De herdenking is van 10.45 – 11.30 uur. U bent welkom om de herdenking bij te wonen en zal gelegenheid zijn om bloemen bij het monument te leggen, 

advertentie
advertentie
Afbeelding
Duo-expositie van lokale kunstenaars in Veluvine Nunspeet 4 uur geleden
Afbeelding
Meer aandacht voor archeologisch verleden van Nunspeet en Veluwe 8 uur geleden
Afbeelding
Terug in de tijd: VVV al sinds 1910 voor toeristen 23 sep, 09:30
Afbeelding
Kop van Jut COLUMN 23 sep, 09:00
Afbeelding
Leger des Heils zoekt collectanten in Nunspeet 23 sep, 08:30
Afbeelding
Gratis vakantie voor kinderen in Vierhouten 23 sep, 08:00
Afbeelding
Kulturhus organiseert feestelijke activiteiten in Week van de Ontmoeting 22 sep, 10:00