Chris Stoffer: ‘Ik knok graag voor deze regio’


<p>Elspeter Chris Stoffer (46) voelt zich thuis in de landelijke politiek.&nbsp;</p>

Elspeter Chris Stoffer (46) voelt zich thuis in de landelijke politiek. 

(Foto: SGP)

Chris Stoffer: ‘Ik knok graag voor deze regio’

  Politiek

(Tekst: Dick van der Veen)

Hij zit er natuurlijk om namens de SGP de belangen van het gehele land te vertegenwoordigen, maar wanneer het om de belangen van Oost Nederland gaat staat hij extra scherp. Chris Stoffer (46) is één van de schaarse vertegenwoordigers van onze regio in de Tweede Kamer: ‘’Dat moet veranderen!’’

ELSPEET - Je kunt niet ontkennen dat het crescendo gaat met de bekendste inwoner van Elspeet. De kleinzoon van de fietsenmaker in het centrum van het dorp bracht daar vele uren door, ook tijdens zijn studie. Iedereen kende hem. Tijdens een informatieavond over de toekomstvisie van Nunspeet liet hij zich winnen voor het lidmaatschap van de SGP en fietste zogezegd op 27-jarige leeftijd als jongste raadslid de lokale politiek binnen. Nadat hij van 2002 tot 2018 deel uit maakte van de gemeenteraad van Nunspeet, waarvan acht jaar als fractievoorzitter, werd een beroep op hem gedaan om een vacature in Den Haag te vervullen. “Het was wat overrompelend. Ik was bezig om als formateur een paar stappen te zetten, zou als Kamerlid in botsing komen met mijn werk bij Rijkswaterstaat en dan is veertien dagen om alles in goede banen te leiden best kort.”

Inmiddels staat hij achter Kees van der Staaij tweede op de kandidatenlijst en wordt hij als de kroonprins beschouwt. “Dat speelt in het geheel niet. We hebben met Kees menselijk gezien goud in handen. Een uitstekend jurist. Maar wanneer Kees stopt zal ik niet voor de verantwoordelijkheid weglopen.” Dat hij zo hoog op de lijst staat heeft er alles mee te maken dat zijn partij ervoor waakt dat wanneer ze onverhoeds van drie naar twee zetels gaat vernieuwing en ervaring veilig wil stellen. “Maar we gaan voor vier hoor”, voegt hij er onmiddellijk aan toe.

In een kleine fractie hoef je je niet te vervelen.

“Dat is waar. Ik heb te maken met zes Ministeries: Infrastructuur en Waterstaat, Financiën, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Defensie, Economische Zaken en Klimaat. Je kunt niet alles doen, maar wanneer iets dichtbij de uitgangspunten van onze partij staat ben ik er bij. Ik vind het mooi als Elseviers Weekblad constateert dat wij het meest voor Defensie opkomen. Het is wel vaak laat in Den Haag. Ik breng daarom gemiddeld twee nachten per week in een Haags appartement door. De vrijdag kun je invullen voor werkbezoek met nog een lezing ‘s avonds op de koop toe. Dat komt er nu niet van door corona, maar met de verkiezingen voor de deur kom ik niets tekort….”

Lokale en landelijke politiek is niet met elkaar te vergelijken?

“In Nunspeet wordt bij alle verschillen op consensus gewerkt. De landelijke politiek is kneiterhard. We zitten als SGP tussen de coalitie en de oppositie in. Wanneer de regering een goed voorstel doet gaan we mee; als het een slecht plan is zijn we tegen. Maar we zijn niet tegen omdat iets van de coalitie komt. Ik laat me niet verleiden om mee te doen in het uitroepen van rare dingen. Wel bijt ik van me af als dat nodig is. Neem de zaak van een touringcarbedrijf uit Nunspeet, het gelijkschakelen van supermarkten en campingwinkels, dan weten ze wat ze aan mij hebben.”

Het Oosten komt er wat vertegenwoordiging in de Kamer betreft bekaaid van af

“Ik weet niet of dat aan onze bescheidenheid is toe te schrijven. Er wonen natuurlijk meer mensen in de Randstad. Dan toch, op het punt van de bereikbaarheid merk je de verschillen. Als er een weg in de Randstad moet komen gaan de handen als in een automatisme naar de rijksmiddelen. Als het gaat om de A28 hoor je dat het toch weinig uitmaakt, één minuut verlies aan reistijd tussen Harderwijk en Zwolle. Dat soort onbegrip. Het verloopt voor de infrastructuur in andere delen van het land een stuk moeizamer. We moeten daar verandering in brengen. Daarom hebben Kamerleden uit Gelderland en Overijssel de Aktie van Oost getekend. Ondanks al onze politieke verschillen is er gelijkgerichtheid als het om gemeenschappelijke belangen in de regio gaat op het vlak van economie, maar ook de al genoemde bereikbaarheid, natuur, landbouw, wonen, technologie en energietransitie. Ik ben daar een warm voorstander van.”

Verhuizen naar Den Haag?

“Geen denken aan. Er liggen zes geslachten Stoffer voor me. Hier voel ik me thuis. De kinderen zijn hier op school, mijn vrouw werkt in de regio en de opa’s en oma’s wonen er. Laten wat dat vooral zo houden.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden