Afbeelding ter illustratie.
Afbeelding ter illustratie. Shutterstock

Weer 4 mei herdenking in Elspeet

27 februari 2023 om 08:03 Politiek

Ondanks dat niet geheel aan alle voorwaarden wordt voldaan krijgt de Stichting 4 & 5 mei Comité Elspeet toch voor dit jaar een subsidie van vijfhonderd euro. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten hiervoor gebruik te maken van de hardheidsclausule.

Wijnand Kooijmans

Het comité heeft het zich opgenomen weer in Elspeet een dodenherdenking te houden nadat deze geen doorgang kon vinden wegens een gebrek aan vrijwilligers. Daarnaast wil men 5 mei een bevrijdingsmaaltijd aanbieden aan de inwoners van Elspeet. Aangegeven wordt dat de activiteiten bijdragen aan de saamhorigheid en leefbaarheid in het dorp Elspeet.

Berekend is dat de totale kosten uitkomen op 11.325 euro. Het leeuwendeel hiervan is bestemd voor de maaltijd. Op 4 mei worden kransen gelegd en is de opzet door kinderen in totaal vijftig rozen te laten leggen. Het college geeft aan dat de kosten voor de kransen wellicht wat lager kunnen uitvallen. De krans die door de vertegenwoordiger van het college wordt gelegd wordt door de gemeente zelf bekostigd, zoals dat ook in de overige kernen het geval is.

Tot nu toe wordt ieder jaar voor activiteiten tijdens de dodenherdenking, op Bevrijdingsdag en Koningsdag een subsidie van vijftienhonderd euro toegekend aan de Oranjevereniging Elspeet. In principe kan maar één rechtspersoon per dorpskern hiervoor een subsidie aanvragen. Voor dit jaar wordt hierop nu door het college een uitzondering gemaakt omdat er waardering bestaat voor het initiatief van de stichting om weer jaarlijks een dodenherdenking te houden in Elspeet.

Als uitgangspunt wordt de stichting wel meegegeven met het oog op een eventuele subsidieaanvraag in de toekomst een samenwerking aan te gaan met de Oranjevereniging Elspeet.

In Nunspeet is de gemeente verantwoordelijk voor de herdenking. In Hulshorst de buurtvereniging Hulshorst. De herdenkingen bij het Verscholen Dorp en de Paasheuvel in Vierhouten krijgen geen subsidie.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie