Participatie van jongeren

22 april 2024 om 09:25


In mei mag de raad een voorstel verwachten rond de participatie van jongeren als het gaat om het beleid van de gemeente. Op dit moment wordt, zo wordt aangegeven naar aanleiding van een vraag van Sander Kouwenberg (PvdA/GroenLinks), een inventarisatie plaats om de participatietrajecten met jongeren die in het verleden hebben plaatsgevonden in beeld te brengen. De komende weken worden ook scholen benaderd om hen te bevragen op betrokkenheid van jongerenop politieke vraagstukken. Met het Nuborgh-college worden gesprekken gevoerd of het mogelijk is met drie klassen voor vmbo in gesprek te gaan over de thema's bestaanszekerheid/armoede. Ook wordt bij gemeenten met een gelijke grootte als Nunspeet gekeken naar de wijze waarop jongerenparticipatie plaats vindt. Dit moet leiden tot een voorstel met concrete actiepunten in mei. Daarnaast ontvangt de gemeente regelmatig verzoeken van groepen zeven en acht voor een rondleiding en presentatie in het gemeentehuis. De eerstvolgende rondleiding is 2 juli. Daarbij wordt gevraagd wie interesse heeft in politiek met het oog op een mogelijk te organiseren jeugdgemeenteraad.


Vervanging van
uitkijktoren

Marcel van Klompenburg (SGP) is niet tevreden met de antwoorden van het college rond de vervanging van de uitkijktoren op de speelweide Stakenberg. In september 2023 werden hier door hem al vragen over gesteld. In antwoord daarop werd aangegeven dat het streven was de uitkijktoren voor de zomer van 2024 te vervangen. Het college geeft nu aan dat de verwachting van het ingeschakelde ingenieursbureau is dat de nieuwe uitkijktoren eind dit jaar, begin volgend jaar kan worden geplaatst. Afhankelijk van de uitkomsten van de vergunningstoets vanuit de provincie Gelderland in Natura 2000 gebied. Van Klompenburg vindt dit antwoord onbevredigend en wil meer uitleg. Ook vraagt hij zich af wat er in de tussentijd gebeurt met de afgekeurde uitkijktoren die nog wel op de speelweide staat. Wethouder Jaap Groothuis belooft dat verantwoordelijk college-wethouder Wichert Stoffer schriftelijk op de kwestie terug komt.


Gezondheidsklachten houtstook


Gezondheidsklachten over houtstook worden door het Nunspeetse college meegenomen bij de evaluatie van de brandhoutverkoop door de gemeente. Dat word taangegeven naar aanleiding van vragen van André Timmerman (PvdA/GroenLinks) die er op wijst dat de GGD al lang plet voor een vergaande reductie van houtstook. Bij de evaluatie wordt ook meegenomen of verkopen van brandhout door de gemeente zelf niet strijdig is met de ambitie van de gemeente voor gezonde leefomgeving.