Iepke (links) en Gerda bij de valkuil.
Iepke (links) en Gerda bij de valkuil. Dick van der Veen.

Turnhal uitkomst voor gymnasten uit Nunspeet en wijde omgeving

19 april 2023 om 14:51 Gymnastiek

Met de realisering van een functionele turnhal in het fonkelnieuwe sport- en recreatiecentrum De Wiltsangh is een lang gekoesterde wens van de gymnastiekvereniging Nunspeet in vervulling gegaan. Er is geen fantasie voor nodig om uit te spreken dat het de vereniging een boost zal geven.

Dick van der Veen

We spreken er over met Iepke Vervaart en Gerda Outenaar, twee bestuursleden die respectievelijk 67 en zo’n 50 jaar hun hart aan de club hebben verpand en deze in diverse functies, vooral op het vlak van de training, bij de hand hebben genomen. “We genieten er met volle teugen van, hebben nu een valkuil die risico’s van gewaagder sprongen wegneemt en we hoeven niet meer veel tijd te verdoen met het opbouwen en afruimen van materialen. Je kunt in eigen hal wedstrijden organiseren. Meer mogelijkheden dus voor onze selecties, maar laat duidelijk zijn dat het recreatieve turnen onze volle aandacht heeft. Veel gymnastiekverenigingen hebben het moeilijk, er is een schreeuwend gebrek aan trainers en volwaardige accommodaties. Wij beschikken over beide en daarom mogen we zonder een spoor van overdrijving vaststellen dat deze turnhal een regionale functie heeft.”

De dames, die het turnvirus op hun dochters overdroegen (ze geven inmiddels ook al jaren les), constateren dat de in 1905 opgerichte vereniging een constante groei doormaakt. Iepke’s vader Jan van Geenen is een man waarover met veel ontzag wordt gesproken. Tientallen jaren bestuurder, jurylid en trainer. Gerda kreeg les van hem. In het jubileumboek (1980) maakt Iepke al deel uit van de technische leiding. Gerda neemt nu samen met haar dochter de succesvolle b-selectie onder haar hoede; Iepe tekent binnen het bestuur voor algemene zaken.

De vereniging telt momenteel zo’n 300 leden. De dames: “We zijn van de ene naar de andere locatie verhuisd met steeds een betere accommodatie. Acht jaar geleden, toen er plannen voor een nieuwe sporthal ontstonden, is de vereniging er op ingesprongen. Gert van den Brink, vader van een turnende dochter, was daarbij van onschatbare waarde. Hij maakte goed uitgewerkte ontwerpen, was de motor van een turncommissie die niet was weg te branden bij commissie- en raadsvergaderingen. Sportbedrijf Nunspeet is ons zeer behulpzaam geweest met dank aan sportparkmanager Annemarie van Deelen. Zij verzorgen de exploitatie, waardoor we als vereniging dit financieel kunnen behappen.

Nu dus vaste bruggen en rekken, een valkuil en de mogelijkheid om moeilijker elementen te oefenen. We bewegen ons op het niveau van 5e tot en met 2e divisie, winnen regelmatig prijzen en helpen talenten als nu Jette van het Hul op weg naar de eerste divisie. Maar het voornaamste is als een kind van oor tot oor glundert als het haar na duizend keer oefenen is gelukt om een moeilijkje sprong goed uit te voeren.

Bij ons hangen vrouwen van 75 en peuters van 2 in de ringen. We zijn een laagdrempelige vereniging voor Nunspeet met ook leden uit onder meer Harderwijk, Hulshorst, Doornspijk en Epe. Zitten goed in de trainers. De toekomst gloort.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie