Maik Mulder (rechts) spart met zijn trainer John Kuipers.
Maik Mulder (rechts) spart met zijn trainer John Kuipers. Foto: Marco Jansen

Nunspeetse kickbokser Maik Mulder (27) wordt prof

16 augustus 2022 om 09:35 Overig

NUNSPEET Hij heeft geen uitgesproken voorbeeld en blijft er niet voor thuis als Rico Verhoeven in de ring staat voor een tv-titelgevecht. Maik Mulder (27) uit Nunspeet traint zelf 8 tot 10 uur per week om zijn droom als kickbokser waar te maken: de beste vechter zijn. Hij mag na zes jaar bij de amateurs nu door als prof.

Maik is in 2016 begonnen met kickboksen bij Nakama Gym in Harderwijk. Dat werd hem goedbedoeld geadviseerd omdat de Nunspeter in zijn jeugd weleens ruzie had op straat en dan een kort lontje had. „Kickboksen was goed voor mijn persoonlijke ontwikkeling; ik was onrustig en had last van haantjesgedrag. Ik heb een stuk meer rust in mijzelf gekregen’’, zegt hij nu. Hoofdtrainer John Kuipers zag toen al tijdens de zaktraining de power van Maik en zijn intrinsieke motivatie om het beste uit zijn trainingen te halen. „Hij wil altijd presteren en is 80% van zijn trainingen niet maximaal tevreden over de intensiteit. Dat past bij een wedstrijdvechter.’’

Maik wil dan ook altijd winnen. „Ik ben heel competitief tegenover mezelf. Als voorbeeld: met kerst sjoelen ging ik net zo lang door totdat ik de perfecte score van 150 had. Met kickboksen had ik in het begin het gevoel dat ik het al een beetje kon, maar toen ik laatst een filmpje zag van toen ik een jaar bezig was, zag het eruit alsof ik er toen helemaal niks van kon. Ik heb het langzaam opgebouwd.”

Maik kwam bij de wedstrijdgroep en liet zijn potentie zien. Eerst bij de nieuwelingen, later bij de C-amateurs en de semiprofs, in de B-klasse. In september 2018 werd hij al eens Europees kampioen in de C-klasse. „We hebben in totaal 22 wedstrijden gedraaid. Ik won er zes in de C-klasse en mocht door naar de B-klasse. Van de laatste tien partijen won ik er zes, verloor er drie en één keer eindigde het gelijk. Vier van de laatste zes winstpartijen finishten met een knock-out.” 

Het voorlopig hoogtepunt was de winst op Saud Nasser uit Lelystad, op 30 juli in het Friese Burgum. De wedstrijd duurde drie ronden van drie minuten, maar na anderhalve ronde had Maik het pleit al in zijn voordeel beslecht. „Ik ben wel fan van low kicks en ik raakte hem tegen zijn onderbeen, waarna hij niet meer kon opstaan: een technische knock-out.” Door de winst is Maik Nederlands kampioen Muay Thai B-klasse tot 63,5 kilo. Nu lonkt een avontuur bij de profs in de A-klasse. Trainer John Kuipers is trots. „De doelstelling was de A-klasse in gaan en ik wil zo’n klasse altijd afsluiten met een titelgevecht. Hij moet nu in de A-klasse de juiste grote namen zien te verslaan.”

Maik werkt op vrijdag en in het weekend op kantoor in een logistiek bedrijf. Doordeweeks richt hij zich volledig op het kickboksen. „Na een intensieve training van 1,5 uur ben ik kapot en dan moet je rust nemen. Sport staat op één, daar moet ik veel voor laten om het maximale eruit te halen. Mijn weekendbaan van 24-28 uur is goed voor de bijverdiensten. Mijn doel is zo ver mogelijk komen. Ik wil lichamelijk en geestelijk sterker zijn dan mijn tegenstanders. De intensiteit zal hoger worden, dat is nog zo’n groot niveauverschil. Kracht, uithoudingsvermogen en voeding kunnen nog beter. Het begint in deze klasse pas echt. Ik kan en ga de komende vijf jaar nog veel laten zien.”


Marco Jansen

Maik Mulder met zijn trotse trainer John Kuipers (rechts)
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie