De contouren van de baan tekenen zich af. Foto: Dick van der Veen
De contouren van de baan tekenen zich af. Foto: Dick van der Veen

BMX-baan van nationale allure bij De Volharding in Nunspeet

Overig

Sinds 2015 wordt er voor geknokt en in maart is het dan zover dat Fietscrossclub De Volharding een BMX-baan (bicycle moto cross) heeft die geschikt is voor alle (inter)nationale wedstrijden.

Dick van der Veen

Lang gewacht, niet stil gezwegen, fel gevochten en gekregen. Dat is van toepassing op deze vereniging en vooral ook op voorzitter Jasper Kroes. Hij, de ontwerper van de baan, beet zich i n 2015, toen de oude baan aan de Sportlaan werd afgekeurd, als een terriër vast in de hang naar een nieuwe. In goede samenwerking met de gemeente. Maar vooral ook door een hoge mate van zelfwerkzaamheid kon uiteindelijk in week 42 vorig jaar de eerste schop in de grond.

Een parcours met 330 meter 100 meter langer dan de oude , breder maar met allerlei spectaculaire heuvels en bochten, en een geklinkerde startheuvel, een juweeltje waar crossers uit de hele regio hun plezier aan gaan beleven. “Ons ledental, dat nu op tachtig staat, doordat geen wedstrijden meer konden plaatsvinden met een stevige scheut corona er overheen, gaat straks weer rap over de honderd. Ik kan niet wachten totdat we in april voor het eerst de heuvel afdalen. De toplaag moet namelijk een maand ‘rusten’ voordat we die kunnen berijden.”

Jasper werd op 4-jarige leeftijd lid. “Ik kon niet voetballen en kwam op de fiets een aardig stukje vooruit.” Waarom het zo lang duurde? “Daar zijn diverse redenen voor. We hebben van twee kanten onze verantwoordelijkheid genomen. De gemeente legt de baan aan omdat het een basissport is. Dan volgt er een stuk niemandsland naar een baan met toeters en bellen. Daar zetten wij de schouders onder. Een substantieel van de leden is in de afgelopen jaren naar Kampen gegaan waar een goed geaccommodeerde baan ligt. Een aantal van hen zal nu zeker terugkeren op het oude nest.”

De sport heeft zich in hoge mate doorontwikkeld. “Het moet allemaal sneller met verharde stukken. We doen dat niet bij de heuvels, maar kunnen het later aanpassen. In het tweede gedeelte is een binnenbocht voor de jeugd en recreanten; een buiten bocht voor de profs die van hogere heuvels springen. Het is geen sport voor kwezels. Ze zeggen wel eens dat je geen goede crosser bent als je niet ooit wat gebroken hebt. Dat gaat om redelijk onschuldige blessures hoor. We hebben binnen de club talenten. Tamar Vedder, die later naar Kamper ging, werd twee keer wereldkampioen.”

In september een grote wedstrijd? “Het open Veluws kampioenschap met zeker 500 deelnemers. Een wedstrijd die meetelt voor een klassement en die mede bepalend is voor deelname aan het NK. Zelf sta ik dan in een hokje bij het starthek. Ik loop hier dagelijks rond. Heb een adviserende rol. Ben geen opzichter, maar waak over de planning bij de partijen die voor de gemeente aan het werk zijn. De volgende stap is een adequate kantine. Daar sparen we voor. We hebben al vast een klein feestje gevierd toen het licht op groen sprong. In april doen we het dunnetjes over.”

advertentie
advertentie
Afbeelding
Trainer Lucas Hoekman (vv Nunspeet): 'Niet minder dan periodetitel' 17 uur geleden
Afbeelding
Theatergroep De Jonge Honden pakt klassieker 'De scheepsjongens van Bontekoe' aan 22 uur geleden
Afbeelding
Veluwse Wandeldagen staan begin februari op het programma 22 uur geleden
Afbeelding
Nieuwjaarsreceptie Ahmadiyya Moslim Gemeenschap Nunspeet 28 jan, 10:47
Afbeelding
Leilani Brunekreeft (15) uit Nunspeet naar World Scout Jamboree in Zuid-Korea 28 jan, 08:06
Afbeelding
Wijkontmoetingscentra voorzien in grote behoefte in Nunspeet 27 jan, 15:22
Afbeelding
Eerste dakpannen gelegd voor sociale huurwoningen 27 jan, 09:44