Machiel houdt de telling bij als zijn concurrent Hermen aan de beurt is. Foto: Dick van der Veen
Machiel houdt de telling bij als zijn concurrent Hermen aan de beurt is. Foto: Dick van der Veen

Kleine sjoelclub met veel kwaliteit

10 februari 2023 om 08:14 Overig

Of het nu echt helemaal de kleinste vereniging van Nederland is durven we niet te beweren, maar met zeven leden komt sjoelclub De Veluwse Schijf wel een heel eind in die richting.

Dick van der Veen

Vergis je niet: met voorzitter Hermen van den Hoorn en Machiel van de Bosch beschikt ze over mannen die op het hoogste niveau hun mannetje staan. Ze bestreden beide regionale en zelfs Nederlandse kampioenschappen. Maar ze geven toe dat ze nog in de schaduw staan van Arie Spelt, die in zijn tijd vijfde werd op het NK. “Als hij er nu nog bij zou zijn gooide hij ons er zo weer af”, zegt Machiel. Hij betwist al jaren samen met Hermen het clubkampioenschap. Van 2008-2012 was Hermen de sterkste; vanaf dat jaar domineert Machiel en ook nu weer zijn ze in een fel gevecht gewikkeld. In dorpshuis de Horsterhoek komt het zevental iedere maandagavond bijeen. Gezelligheid overheerst, maar pas op: er wordt met volle inzet gestreden. 

Hermen is de enige Nunspeter in het gezelschap van zes Elspeters. Wie denkt dat sjoelen geen sport is en de aanhang bestaat uit senioren op gevorderde leeftijd moet maar eens met Hermen aan tafel. “Ik ben nu veertig, doe al 24 jaar aan sjoelen. Net als de andere leden beschik ik thuis over een wedstrijdbak. Twee tot drie keer in de week zo’n drie kwartier oefenen. Weet je dat de Nederlandse kampioen een jongen is van 17 jaar? Het is een echte coördinatiesport, vergelijkbaar met darten en biljarten. De handen moeten volgen wat de ogen ze in geeft.” Daar waar je maximaal 148 punten kunt scoren, komen de mannen bij De Veluwse Schijf regelmatig in de 130 terecht. Het klein maar fijn is zeker op deze vereniging van toepassing. Het Nederlands kampioenschap vindt steevast in Barneveld plaats. Toch mag daaruit niet worden afgeleid dat sjoelen zich vooral concentreert in oost Nederland. De clubs en de deelnemers zijn over vijf regio’s verdeeld. Hermen wijst er op dat je van heel jong tot op ver gevorderde leeftijd aan de bak kunt. Het seizoen bij De Veluwse Schijf loopt van september tot april: in totaal 28 avonden. Het seizoen wordt afgesloten met een gezellige avond. 

De leden hebben samen een speciale bak met een lengte van zeven-en-halve meter gemaakt die je voor een middag of avond kunt huren via bestuur@develuwseschijf.nl of telefonisch, na 18.00 uur: 0577-491 306. 

Er is zelfs een nog grotere bak van 10 meter waar de leden hun opwachting mee maken op de Boerenmarkt in Elspeet. Op die manier kunnen ze de clubkas nog enigszins spekken.De zeven leden willen graag meer mensen voor hun sport interesseren. Wie de sfeer wil proeven is op maandag vanaf 19.45 uur welkom in het dorpshuis. 

Geïnteresseerden mogen gratis meedoen en dat zelfs tot vijf keer toe voordat ze besluiten om als lid toe te treden.
“Als je eenmaal het sfeertje hebt geproefd ben je hier niet meer weg te slaan”, weet Hermen uit eigen ervaring.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie