Martijn Termaat rekent op nog meer deelname. (foto Dick van der Veen)
Martijn Termaat rekent op nog meer deelname. (foto Dick van der Veen) Dick van der Veen

Inclusief sporten slaat aan

11 april 2023 om 15:02 Overig

Mensen met of zonder beperking, die samen sporten. Het blijkt in Elburg al enkele jaren een succesformule. Het gebeurt onder de noemer Better2Gether, beter sámen dus. De stichting Wiel Elburg zet er nu met Nunspeet Beweegt en zes lokale instellingen de schouders onder en niet zonder resultaat.

Dick van der Veen

“Op 24 maart hadden we de aftrap met zestien deelnemers; de week erna waren het er achttien. Een uur op vrijdag van 19.00 tot 20.00 uur in onze gloednieuwe Wiltsangh voor iedereen van 18 jaar en ouder. Wiel en wij als Nunspeet Beweegt stellen een programma samen en maken flyers. Jasper, die stage loopt bij Wiel, zorgt dat het allemaal in de plooi valt; ook van ons zijn er mensen bij betrokken. In totaal vier mensen die direct hulp kunnen bieden mocht dat vereist zijn. Het gaat om een sterk afwisselend bewegingsmenu, waarbij lokale sportaanbieders de kans krijgen om hun activiteit onder de aandacht te brengen.” 

Martijn Termaat, combinatiefunctionaris & vakdocent bewegingsonderwijs, staat aan de basis. Hij is blij dat de gemeente Nunspeet een budget beschikbaar stelde waardoor het mogelijk is om het eerste jaar het vrijdagse uur gratis aan te bieden. 

Better2Gether wordt gedragen door de al genoemde partijen plua De Stee GGZ Centraal, Philadelphia (met een vaste begeleider aanwezig op de vrijdagavonden) Straathoekwerk, Het Venster en Stichting Welzijn Nunspeet. Martijn: “We gaan door tot de zomervakantie en pakken het daarna weer op. Wie een keertje vrijblijvend wil komen kijken en/of meedoen is van harte welkom. Aanmelden mag bij mij: m.termaat@sportbedrijfnunspeet.nl..”

“We denken”, vervolgt Termaat zijn verhaal, “dat we met een groep van 25 mensen goed uit de voeten kunnen. Mochten er meer aanmeldingen zijn dan zullen we daar een oplossing voor dienen te vinden. Iedereen is welkom. Mensen met een fysieke of geestelijke beperking, inwoners die moeilijk contact kunnen maken enzovoort. Het college kwam een kijkje nemen, de politiek staat er volledig achter. Hoe het na dat eerste jaar verder gaat nemen we nog door. Je kunt denken aan subsidie, aan een geringe bijdrage van de sporters. Het voornaamste is dat het op de rit staat.”

Het gaat dus om een gevarieerd aanbod, waarbij de lach op het gezicht de doorslaggevende factor is. De ene keer schuift de tennisvereniging aan, de andere keer staat kick boksen centraal, denk ook aan turnen, iedere lokale aanbieder kan een gastles verzorgen. De beweegactiviteiten zijn zodanig dat iedereen er aan kan meedoen.

De initiatiefnemers gingen uit van een start met tien deelnemers. Martijn: “Dat aantal is dus dik overtroffen. De praktijk in Elburg heeft bewezen dat inclusief sporten in een behoefte voorziet. Er ontstaan vriendschappen voor het leven, deelnemers komen uit hun isolement, de sociale functie is naast de fysieke van grote betekenis.” 

Inmiddels zijn ook de eerste stappen gezet richting Oldebroek om ook in die gemeente Better2gether van de grond te krijgen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie