Richard van de Hoorn (links) geeft uitleg aan voorzitter Erik Hulleman. Foto: vv Elspeet
Richard van de Hoorn (links) geeft uitleg aan voorzitter Erik Hulleman. Foto: vv Elspeet

Voetbalvereniging Elspeet op naar energieneutraal

20 mei 2023 om 14:25 Voetbal

Voetbalvereniging Elspeet is voor kleintje vervaard. Werd in de afgelopen jaren de accommodatie al gerenoveerd en op peil gebracht; nu is ze goeddeels met eigen middelen en zonder gemeentelijke subsidie de weg naar energieneutraal ingeslagen via zonnepanelen en warmtepompen.

Dick van der Veen

Redenen te over om voorzitter Erik Hulleman te vragen naar het hoe en waarom. “Toen vorig jaar de energieprijzen omhoog schoten zijn we bij onszelf te rade gegaan hoe we de kosten in evenwicht zouden kunnen krijgen. Dat is namelijk van belang om met een meerjarenbegroting uit de voeten te kunnen. We hebben gesprekken gevoerd met de gemeente en andere partijen om invulling te geven aan de (snel)weg naar het doel energieneutraliteit. Je hebt het dan over een investering van 180.000 à 200.000 euro. Via BOSA, een subsidieregeling voor sportaccommodaties en sportmaterialen, kunnen we 30 procent binnen hengelen. De RABO steunt met een bedrag van 6.000 euro. Het laat zich verstaan dat er dan nog een groot bedrag overblijft.

Dat moeten we deels uit de eigen kas betalen en voor een ander deel hebben we een duurzaamheidlening bij de gemeente af kunnen sluiten tegen een gunstig rentepercentage. Maar eerst en vooral moesten de leden deze plannen goedkeuren. Die delen onze vooruitziende blik.”

Inmiddels liggen de zonnepanelen op het dak hebben we kunnen waarnemen.

“We hebben voor de uitvoering de sponsoren  Bronkhorst Elektra Installatie en Exact Installatietechniek in de arm genomen. Zij steunen ons en dan ga je geen concurrenten van hun polsen. De één heeft de 84 panelen gelegd; de ander realiseert in de zomerstop de warmtepompen.

Inmiddels is de meterkast vernieuwd met inbegrip van alle omvangrijke werkzaamheden op het vlak van de bekabeling. Onze Richard van de Hoorn, een bevlogen vrijwilliger, neemt het toezicht en de begeleiding op zich. Daar hoeven we ons als bestuur niet druk om te maken. De warmtepompen in kantine en kleedkamers ondersteunen elkaar, een proces wat Veldhuizen Energie voor ons handen en voeten geeft. Verwarming en koeling op de momenten dat het moet en in de ruststand als het niet nodig is.

Natuurlijk nemen we een stuk risico, je weet niet wat zich tussen nu en vijf jaar aandient, maar we kunnen nu op realistische cijfers begroten. We zijn er al op vooruitgelopen met de aanschaf van energiezuinige apparatuur, led verlichting in kleedkamers, kantine en om het veld. In de zomer nieuw kunstgras waarbij de gemeente ons steunt.”

Sportief gezien was het een minder gunstig jaar

“Dat heb je als bestuur niet in de hand. Onze circa 430 leden, waarvan zo’n 200 vrijwilligers, moeten zich thuis voelen in een gezellige vereniging. Je moet ervoor zorgen dat er goede faciliteiten zijn voor de kabouters tot en met het eerste elftal. 

Elspeet is een door en door gezonde vereniging. Dat wil je graag zo houden. En wat de degradatie van ons vlaggenschip betreft: het zat echt niet mee. Maar wanneer je over een wat langere periode op een bepaalde plek terecht komt is dat wellicht die waarop je thuis hoort. Dan toch liever een vierdeklasser waar de leden het naar hun zin hebben, waar heel veel vrijwilligerswerk wordt gedaan, dan een derdeklasser waar ieder dubbeltje om moet worden gedraaid en de sfeer niet goed is. Elspeet is een vereniging waar de leden zich zeer betrokken voelen.”

Deze voorzitter heeft de leden laten weten dat hij na 15 jaar terugtreedt

“Dat klopt. Na vijf periodes van elk drie jaar is het goed om eens gewoon om half drie naar de wedstrijd te gaan in plaats van uren eerder voor kantinedienst en/of vergadering. Laat duidelijk zijn dat het voor mij een geweldige periode is geweest waarin ik kon samenwerken met enthousiaste en zeer capabele bestuursleden. Het was een voorrecht om daaraan leiding te mogen geven.”

Erik Hulleman voetbalde van zijn zesde tot zijn achtentwintigste, toen knie- en rugproblemen daar een einde aan maakten. Bekleedde vanaf zijn zestiende diverse functies. In november draagt hij het stokje over, maar het is nog niet bekend aan wie. “Vanaf november dus geen functie meer. We zullen zien of me dat bevalt, maar zo niet dan is er vast en zeker wel iets te verhapstukken binnen deze mooie vereniging”, dekt hij zich in. Hoe dan ook draagt hij aan het eind van het jaar een gezonde, goed geaccommodeerde vereniging over.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie