Jacolien Ponsteen: “ZPC Nunspeet is één grote familie."
Jacolien Ponsteen: “ZPC Nunspeet is één grote familie." Dick van der Veen

Zwem- en Poloclub Nunspeet duikt jubileum in

Waterpolo

In ieder geval figuurlijk, maar waarschijnlijk ook letterlijk duiken de leden van Zwem- en Poloclub Nunspeet op 1 januari het jubileumjaar in. De vereniging bestaat op 17 januari 50 jaar en het is de bedoeling dat de leden op 1 januari de nieuwjaarsduik in De Zandenplas doen.

Een jubileumcommissie zet zich er in ieder geval voor in. “Daarmee wordt mogelijk een traditie hersteld. In het verleden was er die gezamenlijke duik, de laatste tijd doen groepjes enthousiastelingen het los van elkaar”, zegt secretaris Jacolien Ponsteen. 

Jacolien is al lid sinds 1980, maar wordt daarin nog overtroffen door haar man Gert die vanaf het begin bij de vereniging is betrokken en tot erelid werd benoemd. “Ook onze kinderen zwemmen bij ZPC Nunspeet. Dit is een echte familieclub. Het komt mede daardoor dat we tijdens de coronapandemie weinig leden hebben verloren. We houden ons aan elkaar vast. Het prettige is bovendien dat sinds het begin van dit jaar nieuwe leden weer binnenstromen, vooral jeugd. Daar zijn we heel blij mee.”

Er komt begin 2023 nog een nieuw hoogtepunt aan. Jacolien: “We nemen dan het nieuwe zwembad De Wiltsangh in gebruik. Daarmee gaat een grote wens in vervulling. Ik moet de gemeente een groot compliment geven. Van beide kanten konden we wensen inbrengen. Als je ziet dat in het land veel zwembaden ‘omvallen’ dan is onze ontwikkeling heel bijzonder. We gaan van vijf banen in de Brakje naar zes. Dat brengt hogere kosten met zich mee, maar de (280) leden hebben bewust voor deze ontwikkeling gekozen. We denken hiermee een grote stap te zetten. Het is wel spannend met de competitie straks in een nieuwe omgeving.”

Sportief gezien zit het ook wel snor. “Voor het eerst spelen de dames in de landelijke tweede divisie. Twee herenteams doen dat al langer. Daarnaast hebben we jeugdteams onder de 18, onder de 13 en onder de 11 en daarnaast nog zogenaamde minioren die af en toe een wedstrijd spelen.”

Toch zou mooi zijn als er nog wat meisje bijkomen. “Er is geen goede back-up wat het damesteam betreft. Af en toe mag een meisje speelminuten maken. We hebben veel meer jongens die waterpolo aan hun hart hebben gesloten. De meiden uit Nunspeet kunnen ons jubileum nog extra glans geven.”

De leden komen uit Nunspeet en omliggende plaatsen als Elburg, ’t Harde en Doornspijk. Jacolien: “Ook zijn leden die verhuisden naar bijvoorbeeld Zwolle en Amersfoort ons trouw gebleven. In de coronatijd hebben we online de contacten onderhouden. Heel lang hebben we een clubblad kunnen uitgeven. Nu mailen we als er iets bijzonder is. We hebben ook jaarlijks ons oliebollentoernooi waarbij vriendjes en familieleden mogen meedoen.”

Jacolien verricht buiten het secretariaat nog een aantal hand- en spandiensten. “Als het allemaal op rolletjes loopt met het nieuwe zwembad moet ik maar eens denken aan het afbouwen van mijn werk. Maar dat geldt niet voor het secretariaat, dat vind ik te leuk”.

Dick van der Veen

advertentie
advertentie
Afbeelding
Midwinterwandeling samen met Veluwse midwinterhoornblazers 7 uur geleden
Afbeelding
Kritiek van commissie op onderhoud begraafplaatsen in gemeente 9 uur geleden
Afbeelding
Wie helpt VluchtelingenWerk Nunspeet? 10 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Nunspeet hengelt Nederlands Kampioenschap Tijdrijden binnen 12 uur geleden
Afbeelding
Moed= angst + actie COLUMN 13 uur geleden
Afbeelding
Authentieke Ierse danskerstshow in theater Veluvine 7 dec, 18:00
Afbeelding
‘Is geheim, kan niks zeggen’ Politieke analyse 7 dec, 15:00