De koplopers in de Wielerronde van Elspeet, met voorop uiteindelijke winnaar Casper van der Woude. Schaatskampioen Gerard van Velde won de afvalkoers.
De koplopers in de Wielerronde van Elspeet, met voorop uiteindelijke winnaar Casper van der Woude. Schaatskampioen Gerard van Velde won de afvalkoers. Foto: Jaap Hop

Casper van der Woude wint drukke koers in Elspeet

Wielrennen

ELSPEET De 31ste Wielerronde van Elspeet kwam op naam van Casper van der Woude. De 22-jarige wielrenner uit Westbroek won de sprint met enkele meters voorsprong op Guillaume Visser en IJsselstreek-renner Jarno Gmelich Meijling, die derde werd.

Elspeet was woensdagavond uitgelopen voor de koers over 100 kilometer. Er stonden zo’n 120 genodigden bij restaurant Op de Brink en richting het einde van de koers liep ook de finishstraat Apeldoornseweg helemaal vol.

Aan de start stonden 63 renners, 47 elite/beloften en 16 amateurs. De koers was over 100 kilometer, 40 ronden van 2500 meter. De eerste ontsnappingen strandden al snel maar na negen rondjes wisten Van der Woude en Stef Krul toch weg te komen. Zij kregen tien kilometer later gezelschap van Visser, Gmelich Meijling, Tim Nederlof en Bram Leerkes. De zes koplopers hadden halverwege de koers 40 seconden voorsprong en dat verschil liep op tot 1.15 minuten met nog 15 ronden te gaan. Het peloton verkleinde de voorsprong tot 50 seconden, maar viel weer stil, waardoor de zes vooraan het mochten uitmaken. Gmelich Meijling demarreerde enkele keren, Leerkes probeerde het, maar ontsnappen lukte niet. Van der Woude zette als laatst aan, op 500 meter voor de streep en zijn sprint was de concurrentie te machtig. Het was na een lange vlucht in de Ronde van Schijndel zijn tweede zege dit seizoen in pas zijn vierde koers. ,,Door slijmbeursontstekingen in beide knieën ben ik vier maanden geblesseerd geweest. Ik ben nu weer vier weken goed in training. Ik kon niet wegrijden, dus moest ik controleren. Ik demarreerde voor de laatste bocht, want ik wist dat mijn laatste 30 seconden heel goed zijn. Ik ben heel tevreden en blij, dit had ik niet aan zien komen.”

Gmelich Meijling (33) uit Almere werd derde en was tevreden met zijn wedstrijd. De IJsselstreekrenner, Nederlands kampioen elite zonder contract in 2021 en winnaar van de Ronde van Limburg in 2017, kwam net tekort. „Halverwege de koers schoot het in mijn rug. dan heb je een probleem. Mijn positie was ideaal, maar doordat de sprint heel gauw begon, werd ik verrast en viel er een gaatje.’’

Woensdag 17 augustus is de slotkoers in Nunspeet en worden de prijzen verdeeld in het Veluweklassement en Sprintklassement, beiden geleid door Roy Hoogendoorn.

Marco Jansen

Het podium in Elspeet: 1: Casper van der Woude, 2. Guillaume Visser, 3. Jarno Gmelich Meijling
advertentie
advertentie
Afbeelding
Duo-expositie van lokale kunstenaars in Veluvine Nunspeet 4 uur geleden
Afbeelding
Meer aandacht voor archeologisch verleden van Nunspeet en Veluwe 8 uur geleden
Afbeelding
Terug in de tijd: VVV al sinds 1910 voor toeristen 23 sep, 09:30
Afbeelding
Kop van Jut COLUMN 23 sep, 09:00
Afbeelding
Leger des Heils zoekt collectanten in Nunspeet 23 sep, 08:30
Afbeelding
Gratis vakantie voor kinderen in Vierhouten 23 sep, 08:00
Afbeelding
Kulturhus organiseert feestelijke activiteiten in Week van de Ontmoeting 22 sep, 10:00