Wethouder Mark van de Bun te geeft uitleg inVierhouten (foto Dick van der Veen)
Wethouder Mark van de Bun te geeft uitleg inVierhouten (foto Dick van der Veen)

NK Tijdrijden: bewoners positief

15 februari 2023 om 07:55 Wielrennen

Het NK Tijdrijden op woensdag 21 juni werpt z’n schaduw vooruit. De gemeente Nunspeet hecht aan goed en vroegtijdig overleg met de inwoners van de dorpen Elspeet en Vierhouten, de dorpen waar in en rondom zich het kampioenschap afspeelt.

Dick van der Veen

Om die reden werden vorige week informatieavonden belegd. Daarbij namen bezoekers overwegend een positieve grondhouding aan, maar er werden ook veel vragen gesteld waarop sportwethouder Mark van de Bunte en Wim Jansen, die het NK namens de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie organiseert, gedetailleerd antwoord gaven. Dat zal de komende maanden ook het geval zijn. De meest recente informatie over parcours, programma en evenement is te vinden op de site www.nunspeet.nl/nktijdrijden
Vragen aan de organisatie: info@nktijdrijden.nl

Tussen de 260-270 renners zullen deze woensdag naar schatting 5.000 tot 6.000 bezoekers vermaken. In totaal zeven categorieën. Nieuwelingen dames en heren en junioren dames starten in Vierhouten nabij de Ganzenakkers/Nunspeterweg en finishen na 15 kilometer ter hoogte van restaurant Op de Brink in Elspeet. Junioren heren, beloften en elite dames en heren starten en finishen in Elspeet. Zij rijden twee ronden van 20 kilometer. De route is van 8.30 tot 20.30 uur afgesloten voor verkeer: de Elspeterbosweg tussen beide dorpen is open tot 11.30 uur. 

Veel vragen over omleidingen en parkeren. De organisatie wil zoveel mogelijk maatwerk regelen, maar enige inschikkelijkheid wordt gevraagd. Met een camping aan het parcours volgen nadere afspraken. Omwonenden kunnen indien nodig altijd met een voorrijder hun woning verlaten. Ze krijgen een telefoonnummer waar ze in noodgevallen gebruik van kunnen maken. 

Bezorgde mensen krijgen te horen dat je in een minuut die tussen de doorkomst ligt heel veel kunt regelen, zeker als het om zeer ervaren voorrijders gaat. Jansen roemt de pro actieve houding van de gemeente Nunspeet, wat het mogelijk maakt om alle facetten te finetunen. Daarbij kan niet aan elke wens worden voldaan zoals die van een dame die wil dat de brandweer toeziet op het wegwerpen van peuken. Maar ook daar krijgen de verantwoordelijken geen tabak van. En ja, er wordt ook gedacht om asielzoekers te informeren. Over het algemeen dus waardering voor de gelegenheid om de grootste coryfeeën een dag met eigen ogen te kunnen zien. 

Een ondernemer wil weten hoeveel hulpkrachten hij kan leveren. Hij en collega’s zien het zitten als men het parcours in Vierhouten langs de terrassen leidt. Daar hoeft men voor de gebruikelijke vergunning geen extra maatregelen voor te treffen.
Er wordt gedacht aan nevenevenementen, zoals wielercafé en een rondje voor neringdoenden. Het NK, een week voor de start van de Tour de France, is sportief gezien een hoogtepunt. En dat schiet in Elspeet en Vierhouten allemaal langs de voortuin. Wanneer het goed verloopt, kan zo maar een jaar later een herhaling plaats vinden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie