Afbeelding
Wijnand Kooijmans

Gratis theateravond voor en door mensen met niet-aangeboren hersenletsel

20 maart 2024 om 13:17 Activiteiten Tips van de redactie

De CVA-keten Noordwest-Veluwe & Flevoland houdt op woensdag 10 april een theatervoorstelling in Veluvine in Nunspeet. De voorstelling, gespeeld door mensen met niet-aangeboren hersenletsel, is speciaal voor mensen die een beroerte hebben gehad of een niet-aangeboren hersenaandoening hebben, hun mantelzorgers en betrokken zorgprofessionals. 

De spelers van theatergroep WirWar laten op ontroerende, confronterende en humoristische wijze zien hoe hun leven met hersenletsel eruitziet.

“Juist doordat de acteurs hetzelfde hebben meegemaakt, zit de voorstelling vol herkenning”, vertelt Christl Wassenaar, CVA-ketencoördinator. “En herkenning en erkenning is iets wat ontzettend belangrijk is in het verwerkingsproces na zo’n heftige gebeurtenis. We merken vaak dat de doelgroep opgelucht naar huis gaat na een avond waarbij ze gelijkgestemden hebben gesproken. Het gevoel van ‘je bent niet alleen’ geeft mensen echt weer wat ruimte.” De avond is gericht op het bieden van steun, begrip en ontmoeting tussen patiënten, hun naasten en zorgprofessionals om zo de uitdagingen na een beroerte of hersenletsel beter te begrijpen en aan te pakken. Voor mensen die gevoelig zijn voor overprikkeling is er een prikkelarme ruimte beschikbaar gesteld, waarvan bezoekers gebruik mogen maken.

CVA of NAH


De term ‘CVA’ verwijst in medische termen naar een Cerebro Vasculair Accident, in de volksmond bekend als een beroerte. Eveneens kan niet aangeboren hersenletsel (NAH) voortkomen uit een hersenoperatie of ongeluk. De gevolgen van dergelijke hersenbeschadigingen kunnen zowel zichtbaar als onzichtbaar zijn, met langdurige invloed op het dagelijks leven. Problemen zoals vermoeidheid, overprikkeling en geheugenstoornissen kunnen het leven van patiënten drastisch beïnvloeden, terwijl deze klachten voor de buitenwereld vaak onzichtbaar blijven.

Meer info en aanmelden


De voorstelling in Veluvine in Nunspeet start om 19.15 uur en is rond 20.30 uur afgelopen. Tijdens de inloop vanaf 18.30 uur en na de voorstelling is er nog volop mogelijkheid om na te praten. Aanmelden voor de theatervoorstelling is verplicht en kan via www.stjansdal.nl/voorlichting. Deelname is gratis. Een vrijwillige bijdrage voor de hersenstichting en als bijdrage voor onkostenvergoeding wordt op prijs gesteld.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie