Voorzitter van de raad in maart 1924 was baron Mackay. Foto: Archief
Voorzitter van de raad in maart 1924 was baron Mackay. Foto: Archief Archief

Historie: Geen geld voor wat gezelligheid

15 maart 2024 om 12:00 Historie

De gemeenteraad vergadert op donderdag 21 maart met een niet zo’n ingewikkelde, maar wel interessante agenda. Honderd jaar geleden vergaderde de gemeenteraad op woensdag 26 maart 1924 om half twee ‘s middags. Wat kwam er toen allemaal aan de orde? Een aantal onderwerpen uitgelicht aan de hand van de uitgebreide verslagen in de lokale kranten.

Dick Baas

De gemeenteraad van Ermelo met het gemeentehuis in Nunspeet telde in 1924 vijftien leden. De CHU (Christelijke Historische Unie) was de grootste partij, gevolgd door de AR (Anti Revolutionaire Partij). Vertaald naar de huidige politieke situatie, zou de zetelverdeling zijn geweest: 13 CDA, 1 PvdA en 1 VVD. 

De SDAP (Sociaaldemocratische Arbeiderspartij) had Jan Top als raadslid en de Vrijheidsbond dokter Verschoor. Beide namen zijn nog steeds bekend door de Jan Topweg en de Verschoorschool.

Brandspuit in Ermelo

Al in 1920 moest de handbrandspuit in Ermelo vervangen worden door een motorbrandspuit en daartoe was besloten. Maar door bezuinigingen was het uitgesteld tot 1924. Drie leden gaven aan het nog steeds eens te zijn met de bezuiniging en zouden dus tegen stemmen. De oude spuit kon nog wel een poosje mee. 

Burgemeester Mackay was het daar niet mee eens. Hij had zelf bij een brand in Ermelo gezien dat er een ‘belachelijk’ straaltje water uit de spuit kwam. De kosten van een motorbrandspuit waren lager, omdat minder mensen nodig waren. Behalve drie raadsleden was iedereen overtuigd.

Gezellige ouderavond

De raad moest ook beslissen over een verzoek van de Openbare Lagere School in Hulshorst voor een subsidie van 15 (!) gulden om de ouderavonden wat gezelliger te maken. De opkomst op deze avonden was gering. Het college vond dat de belangstelling vanuit de ouders zelf moest komen en had er geen subsidie voor over. Wethouder Rikkers gaf aan: ‘Hulshorst heeft een bevolking van werkers en zwoegers waarvan geen trouw bezoeken van ouderavonden en dergelijke bijeenkomsten kan worden verwacht. De mensen zijn blij als ze ‘s avonds aan de haard zitten’. De krant schreef dat het verzoek niet vermeldde hoe de avond dan gezelliger gemaakt moest worden. Het Ermelose raadslid Scheffer (AR) vond het een bedroevend verzoek waaruit bleek dat ouders een lauwheid aan de dag legden ‘ten opzichte van de vitale belangen hunner kinderen’. De gehele raad was akkoord met de weigering.

Werkloosheid

Ook een discussie over de bestrijding van werkloosheid. Emigratie naar Canada was in de belangstelling. Maar de prijs van de reis, zo’n 300 gulden was voor veel mensen te hoog. Moest de gemeente die kosten gaan betalen?

En nog dit: de krant van zaterdag 29 maart 1924 meldde met grote letters: ‘Zomertijd. Men zette hedenavond (Zaterdag) de klokken een uur vooruit’. In 2024 gaat de zomertijd op 31 maart in.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie