De Talhoutweg loop van de Nieuw-Amsterdamweg naar de Westerlaan.
De Talhoutweg loop van de Nieuw-Amsterdamweg naar de Westerlaan. Dick Baas

Historie: Talhouterf of Talhoutweg?

9 mei 2024 om 06:00 Historie

In de tijd dat straatnamen door de gemeenteraad moesten worden vastgesteld leverde naamgeving soms flinke discussies op. Dat begon vaak al bij de advisering in de raadscommissie en werd in de raadsvergadering soms uitgebreid voortgezet. Een mooi voorbeeld is de discussie in december 1979 over de Talhoutweg.

Dick Baas

In het bestemmingsplan Kom-Nunspeet was tussen de Nieuw-Amsterdamweg en Berenboswg een terrein voor woningbouw geprojecteerd. Het zou de vorm van een woonerf krijgen. Er moest dus een straatnaam bedacht worden. De straatnamen in de omgeving herinneren aan het feit dat inwoners van Nunspeet naar Friesland en Drenthe trokken om ‘in het hout’ te gaan werken. Houtersweg en Eekschillersweg zijn voorbeelden. En ook Nieuw-Amsterdammer hoort daarbij. Al staat in het straatnamenboek Straatgebonden dat meester Drost al veel eerder de naam Nieuw-Amsterdam vergeleek met de hutten die op de Zoom werden gebouwd.

Discussie in commissie

In de Commissie Ruimtelijke Ordening/Bouw- en Woningtoezicht (zoals de huidige commissie Ruimte en Wonen toen heette) kwamen de namen Olderberkoopweg en Norgerweg aan de orde. Maar de commissieleden waren niet geporteerd van aardrijkskundige namen. Het moest meer aansluiten bij het eekschillen. Dirk Lokhorst (RPF) suggereerde Kloppersweg en Kees van de Steeg (SGP) kwam met de naam Talhoutweg. Talhout is namelijk het dunne hout dat na het kloppen van de bast overblijft. Dat vond men wel een goed idee en de commissie adviseerde B. en W. de naam Talhoutweg of nog korter: het Talhout.

Discussie in de raad

In agendapunt 21 voor de raadsvergadering van 20 december 1979 had het college de naam aangepast in Talhouterf met als motivering dat de weg uitgevoerd werd als woonerf.

Raadslid Gart Mulder (GB) vroeg of Talhouterf wel verstandig was. Aan de andere kant van het dorp was al een Schuurmanserf en een Israëlserf. Hij vond het beter om de erven bij elkaar te houden. Hij koos voor Talhoutweg of Het Talhout. Wim Bömer (PvdA) ontraadde het woordje erf om verwarring te voorkomen. Kees van de Steeg (SGP) gaf nog aan dat er geen talhout meer gemaakt werd en ging akkoord met Talhout. Dat leverde weer commentaar op van burgemeester Smith dat er aan de andere kant van het dorp een Mesdaghout was. Verantwoordelijk wethouder Dick Baas hakte de knoop door met de opmerking dat het college geen problemen zou hebben met Talhoutweg.

Aldus werd zonder hoofdelijke stemming besloten. Zo konden en kunnen ‘kleine zaken’ heel veel tijd vragen.

22 woningen

Bij de naamgeving in 1979 was dit gebiedje het enige terrein in deze buurt dat nog voor woningbouw moest worden ingevuld. De eerste dubbele woning kwam in 1980, zo’n vijf jaar later volgden er nog een paar, maar de rest werd rond 1990 gebouwd door BOM Buitenrust BV. Daarmee kreeg de Talhoutweg 22 huisnummers. De Talhoutweg is een eenrichtingsweg.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie