De wethouder kon niet het eerste nestkastje uitdelen.
De wethouder kon niet het eerste nestkastje uitdelen. Wijnand Kooijmans

Gemeente Nunspeet deelt gratis nestkastjes en zaailingen uit, ondanks enige vertraging

9 februari 2024 om 11:12 Achtergrond

Het uitdelen van honderdvijftig nestkastjes door de gemeente Nunspeet liep niet gesmeerd. Waar stond gepland dat wethouder Wichert Stoffer om 16.00 uur het eerste exemplaar zou uitreiken, werd daarmee al voor 15.30 uur begonnen. Terwijl de wachtrij groeide, werd het uitdelen tussentijds gestopt tot de wethouder aanwezig was.

Wijnand Kooijmans

Uiteindelijk konden de meeste mensen tevreden huiswaarts keren met een nestkastje. Zo’n dertig tot veertig mensen moesten worden teleurgesteld. Dat zou echter ook zo geweest zijn als er precies op de afgesproken tijd met het uitdelen was gestart.

Het is niet voor het eerst dat Nunspeet de kastjes gratis aanbiedt in het kader van de natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups. Om de biodiversiteit te bevorderen, werden in samenwerking met Meer Bomen ook zaailingen uitgedeeld. Doel is dat inwoners hierdoor zelf bijdragen aan een duurzame leefomgeving. De gemeente draagt bij aan meer biodiversiteit in de openbare ruimte en de natuurlijke bestrijding van ziekten en plagen. Daarnaast wordt gezorgd voor bloem- en kruidenrijke wegbermen en een gevarieerde beplanting in het openbaar groen.

De kastjes zijn vervaardigd door Eddy Bronkorst. Eddy heeft een verstandelijke beperking en houdt zich al jaren bezig met het maken van nestkastjes voor allerlei soorten vogels. Soms maakt hij er wel zestig op een dag. Hij mocht de kastjes samen met de wethouder uitdelen. 

De zaailingen, boompjes in velerlei soorten van twee jaar oud, werden uitgedeeld door Meer Bomen. Sinds 2020 geeft de stichting jonge zaailingen een nieuwe kans door ze gratis uit te delen. Streven is in de provincie Gelderland dit jaar honderdduizend zaailingen een nieuwe kans te geven. Het uitdelen geniet steeds meer populariteit. Mensen werden voorzien van advies over de keuze van boompjes en de wijze waarop deze moeten worden geplant. Ook hier was de belangstelling groot, zij het wel wat minder dan voor de nestkastjes.

Naast nestkastjes, werden ook zaailingen uitgedeeld.
De wachtrij groeide flink.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie