Wout en Wichert zijn klaar voor de Muskathlon. Foto: Johanna Sijbel
Wout en Wichert zijn klaar voor de Muskathlon. Foto: Johanna Sijbel Johanna Sijbel

Wout en Wichert gaan 124 kilometer fietsen om armoede te bestrijden

23 februari 2024 om 06:00 Achtergrond

Wout Adema uit Nunspeet en Wichert Stoffer uit Elspeet vertrekken op donderdag 30 mei richting Uganda om daar 124 kilometer te fietsen. Voor deze fietstocht, een Muskathlon, werven de mannen sponsors. Het geld gaat naar verschillende projecten van stichting Compassion in de kerken en gemeenschap van Noord Uganda.

Johanna Sijbel

Met verschillende acties proberen Wout en Wichert het minimale sponsorbedrag van 10.000 euro per persoon bij elkaar te verzamelen. In de week van 25 februari houden ze samen met Voedselhulp Nunspeet een collecte.

Wichert en Wout hebben allebei naar eigen zeggen ‘een blauw hart’. Een hart voor Compassion. “Bij mij begon dat toen ik in 2017 aan de Muskathlon meedeed”, vertelt Wichert. “Wout had voorin de kerk letterlijk het stokje aan mij overgedragen, maar ik voelde me licht bezwaard. Ik voelde me er niet prettig bij om als witte westerling met een zak geld naar een ‘arm’ land te gaan. Maar toen ik daar kwam, kwam ik erachter dat het geld geen afstand schiep. De mensen daar waren juist dankbaar dat wij hen een warm hart toedroegen. We stonden niet boven elkaar, maar naast elkaar. Ik werd zo enthousiast over het werk van stichting Compassion, dat ik er ben gaan werken. Inmiddels werk ik als wethouder, maar mijn blauwe hart blijft kloppen.”
Wout heeft zich ook jaren ingezet voor stichting Compassion in de raad van toezicht. Hij vertelt: “Compassion maakt gebruik van de bestaande infrastructuren. De lokale bevolking draagt de projecten en zij hebben de verantwoordelijkheid dat het geld dat ze krijgen goed wordt besteed voor de gemeenschap. Verder werkt de stichting veel met sponsorkinderen: mensen geven maandelijks een vast bedrag waardoor een kind naar school kan en een opleiding kan genieten.”

Een belangrijk doel van Compassion is om kinderen hun opleiding af te laten maken, iets wat niet altijd gemakkelijk is, want een kind dat naar school gaat, is een kind dat op dat moment geen geld kan verdienen. “Uiteindelijk”, gaat Wichert verder, “gaan veel kinderen na hun opleiding terug naar het dorp waar ze vandaan komen en helpen dan met hun opgedane kennis de gemeenschap verder vooruit, met bijvoorbeeld vernieuwende ideeën over landbouw, om zo uit de vicieuze cirkel van armoede te komen.”

Om geld in te zamelen voor de projecten in Noord-Uganda organiseren Wout en Wichert verschillende acties. Zo organiseren ze een wandeltocht en een sponsorloop en houden ze in de week van 25 februari tot en met 2 maart een collecte in Nunspeet en Elspeet. “De helft van de opbrengst van de collecte is voor Compassion en de andere helft is voor Voedselhulp Nunspeet”, legt Wout uit. “Zo halen we niet alleen geld op voor mensen die ver weg wonen en het zwaar hebben, maar denken we ook aan onze medemens hier.”
Wie de collecte mist, maar toch wil geven voor de Muskathlon van Wout en Wichert, kan op muskathlon.nl zoeken naar deelnemers Wout Adema of Wichert Stoffer.

Tot slot benoemt Wout: “De Muskathlon wordt vaak gezien als een druppel op een gloeiende plaat, maar ik zeg dan: ‘je zal er maar onder staan.’”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie