Afbeelding
Dick van der Veen

JeugdKeiler blijkt succes: ‘We hebben er met elkaar veel zin in’

20 mei 2024 om 06:00 Achtergrond

Plannen in 2019 om een JeugdKeiler te houden voor sporters van 12 tot en met 15 jaar werden aanvankelijk gedwarsboomd door corona, maar in 2023 was het dan toch zover. En hoe! Ilona Klapper zette er namens de organisatie haar schouders onder. Met negentien teams werd het meer dan een goede aftrap.

Dick van der Veen

“We krijgen er vrijdag 31 mei opnieuw negentien aan de start. Hebben er met elkaar veel zin in. Het gaat er om jeugd in beweging te brengen. In de praktijk blijkt dat de meesten wel aan sport doen. Het zijn ook veel kinderen van ouders die het evenement in hun hart hebben gesloten. De Keiler is toch wat anders dan het gericht zijn op één sport. Hier ligt het accent op duur activiteit. Inhoudelijk blijven we zo dicht mogelijk bij de grote Keiler met mountainbiken, hardlopen en behendigheidsproeven. Het laat zich verstaan dat we kinderen op deze leeftijd niet een onderdeel als boomzagen voorzetten. De teams hebben het vorig jaar best als pittig ervaren. Bijvoorbeeld het koude water in de Zandenplas. Een jongens- tegen een meidenklasse zoals vorig jaar hebben we losgelaten. Dit jaar een indeling op basis van leeftijden.” 

Ilona geeft aan dat ze weliswaar op een rijdende trein is gestapt, maar dat een JeugdKeiler toch zo zijn eigen kenmerken heeft. “We hechten extra aan veiligheid en weten ons gesteund door 75 vrijwilligers die toezien op een goed verloop. Je duikt met tachtig kinderen een bosgebied in en daar moeten ze ook weer veilig uitkomen. We willen dat ieder kind in de leeftijdsgroep deel kan nemen.
Vorig jaar hebben we gezorgd dat er voor twee kinderen die geen mountainbike hadden, een fiets beschikbaar was. Dat geldt nu voor vijf kinderen. Via loopclinics zetten we er op in de deelnemers zo goed mogelijk voor de dag te laten komen.” Het enthousiasme waarmee de JeugdKeiler in 2023 van start ging, werkte aanstekelijk op alle betrokkenen. Ilona: “Het weegt ruimschoots op tegen de inspanningen bij de voorbereidingen met lange dagen, inclusief een nacht voor de bewaking van materialen.”

Ze is de enige vrouw in de organisatie die verder uit zeven mannen bestaat. “De JeugdKeiler organiseren doen we met zijn vijven.” Ze is aangenaam verrast door wat het initiatief teweeg heeft gebracht. “We gaan na deze tweede editie nadenken over een vervolg.” 

Als Mister Keiler Henk Jaap van der Woude met een lachend gezicht opmerkt dat voor de organisatie van de JeugdKeiler een periode van tien jaar geldt, laat ze die opmerking met een zelfde lach voor wat deze waard is. “Het is een evenement voor het hele dorp waarbij nu ook de jeugd volop betrokken is. Je krijgt er energie van. Het lijkt er op dat in het voorjaar zoiets ongrijpbaars als de Keilerkoorts ontstaat waaraan je je niet kunt onttrekken. Het raakt de totale Nunspeetse gemeenschap. Ik zeg maar zo: waarin een dorp van bescheiden omvang groot kan zijn.” Een mooi slotakkoord van de eerstverantwoordelijke van de JeugdKeiler.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie