Henk Jaap van der Woude bij de keiler die Nunspeet verbindt. Foto: Dick van der Veen
Henk Jaap van der Woude bij de keiler die Nunspeet verbindt. Foto: Dick van der Veen Dick van der Veen

Mister Keiler Henk Jaap van der Woude: ‘Nog één keer vol gas’

11 mei 2024 om 06:03 Maatschappelijk

Of Henk Jaap van der Woude het volgend jaar als deelnemer gaat proberen, is nog niet zeker. Wèl dat hij na vijf jaar als Mister Keiler de organisatie aangevoerd te hebben, het evenement in zijn hart heeft gesloten. De zittingsduur is weliswaar drie jaar, maar door corona werd de actieradius over een wat langere periode uitgesmeerd. 

Dick van der Veen

“Dit evenement draait niet om mij hoor. Het gaat om de organiserende Lions Club, een harde kern van acht mensen met onmisbare steun van tweehonderd vrijwilligers, los van de jeugdkeiler; om allerlei meewerkende organisaties, waaronder gemeente Nunspeet, Staatsbosbeheer en eigenlijk de gehele bevolking die een dag met wat overlast voor lief neemt”, vertelt Henk Jaap. “Het staat als een huis. We willen er op 1 juni weer iets heel moois van maken met uitdagende behendigheidsproeven waarvan we pas kort voor het begin de geheimen zullen prijsgeven.

Met 64 teams zitten we aan de max. Helaas moeten we er een reservelijst op na houden. Het dient beheersbaar te blijven en veiligheid staat voorop. “Fietsen, mountainbiken, vier lussen, het overwinnen van opdrachten, het marktplein als uitvalsbasis en de Zandenplas als belangrijke schakel: veel bleef hetzelfde, maar van stadsfiets naar de imponerende karretjes, van katoenen T-shirts naar flitsende kleding, de Keiler is met de tijd meegegaan en het enthousiasme is gebleven.”

Wie de bronzen keiler in huis heeft, koestert die als een kostbaar kleinood. “Ouders vonken het over naar hun kinderen. Het is ook niet iets wat je zonder gedegen voorbereiding er eventjes bij doet. Het komt neer op teamspirit en uithoudingsvermogen. Zoals gememoreerd, frissen we de proeven op. Als een proef weinig verschil teweeg brengt, voeren we dat af. Veel teams – vijf deelnemers, een coach en een verzorg(st)er – doen al voor de zoveelste keer mee. Het gaat er primair om zoveel mogelijk mensen in beweging te krijgen. Na een evaluatie gaat het bestuur vanaf februari in een opbouwende reeks aan de slag. Het is een hele hijs om het allemaal administratief op orde te krijgen. Twee uur nadat het laatste team is gefinisht, hebben we de uitslagen in de diverse klassen rond. Het begint allemaal met een vrijwilligersavond op donderdag, daarna vrijdag het opbouwen van het parcours en op zaterdag van 08.00 uur tot 16.00 uur is het continu sporten. Op zaterdagavond sluit het af met een feestavond waarvoor dit keer liefst 625 mensen in Veluvine komen.”

Vergeten we niet de goede doelen die aan de Keiler hangen. Tig verenigingen, organisaties en instanties hebben inmiddels financiële steun gekregen waarmee uiteenlopende doelen konden worden gerealiseerd. Van der Woude daarover: “We hebben ideeën om een soort Keilersportfonds neer te zetten waarmee we jong en oud kunnen stimuleren om te bewegen. Dat is allemaal nog in een stadium van bespreken.”

Het moet hem van het hart dat het meehelpen aan het organiseren van dit evenement veel heeft gebracht, iets wat hij voor geen goud zou hebben willen missen.

Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie