Afbeelding
Marloes Bosch Fotografie

Column: Innerlijke vrede

19 december 2023 om 19:20 Column

Ik lees in het foldertje van afgelopen week van de Gereformeerde Gemeente ‘dat wij mensen er zelf de oorzaak van zijn dat de vrede (in de wereld) ver te zoeken is, omdat wij ons hebben afgekeerd van God. In plaats daarvan hebben wij zijn geboden overtreden en Hem niet lief. Hiermee is alle ellende en onvrede in deze wereld begonnen.’ Zo. Eigen schuld, dikke bult.

Iets verderop lees ik: ‘Dus als God het kwaad uit de wereld zou willen verwijderen om voor wereldwijde vrede te zorgen, betekent dit eigenlijk dat Hij heel de mensheid zou moeten verwijderen.’ De troefkaart: angst, hel en verdoemenis wordt getrokken.

Maar er is hoop want ‘Jezus is gekomen om eeuwige vrede te brengen. Hoe krijg ik dan die vrede? Bekeert u en gelooft het Evangelie.’ Er zit dus, volgens deze interpretatie van de Bijbel, een voorwaarde aan Gods liefde. En ik dacht dat die onvoorwaardelijk was? Júist verschil in religie heeft in de afgelopen eeuwen bewezen een oorzaak te zijn van oorlogen en daar wordt aan voorbij gegaan.

Mijn interpretatie is alsvolgt: Door Jezus verantwoordelijk te maken voor de eeuwige vrede hoeven wij dat ‘klusje’ niet zelf te doen. Volgens mij dienen wij echter die verantwoording te nemen. God schiep de mens naar zijn gelijkenis en dus zijn wij allemaal God. God zit ìn ons. Ik ben ervan overtuigd dat wij, de mens, onze innerlijke scheppings- en creatiekracht onderschatten. Onze buitenwereld is een afspiegeling van onze binnenwereld. Verandering en vrede begint bij ons. Dus als wij eerst leren onszelf lief te hebben dan hebben we als vanzelf ook de ander lief; heb uw naaste lief als uzelf. Pas dàn behandel je de ander zoals je zelf ook behandeld wilt worden. En dat zorgt voor vrede in de wereld.

De tekst ‘Zoek de echte vrede bij God!’ is dus, naar mijn overtuiging, de vrede diep van binnen, in onszelf. Los van een God, Allah, Mohammed, Universum, Kosmos, Boeddha etc. Volgens de folder ‘wordt in de Bijbel dit omschreven als ‘de vrede van God die alle verstand te boven gaat’. Dat klopt, want die zit namelijk, volgens mij, in ons hart. En ons hart klopt altijd. Ik wens iedereen zelfliefde en daardóór innerlijke vrede, ook op aarde, toe.

Sandra Bonestroo

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie