Afbeelding

Column: Kamperen op de Veluwe

11 mei 2024 om 15:00 Column

Een symfonie van geluiden begroet ons wanneer we ons kamp opslaan in de uitgestrekte bossen van de Veluwe. Het zachte ritselen van de bladeren boven ons hoofd, het vage gekras van een onzichtbaar spinnenweb en het mysterieuze gefladder van vleermuizen in de schemering. Dit is het echte leven, weg van de drukte van de stad, omarmd door de rust en schoonheid van de natuur. Maar kamperen op de Veluwe betekent ook het omgaan met de kleine uitdagingen die de wildernis met zich meebrengt. Spinnen maken hun huis in de hoeken van onze tent en nieuwsgierige muizen gaan ‘s nachts op zoek naar voedselresten. Gelukkig houden we de vliegenvanger met zijn verleidelijke blauwe lichtjes paraat, terwijl wespen in de val gelokt worden door de zoete verleiding van stroop in door midden geknipte plastic flessen. 

En dan zijn er nog de praktische aspecten van het kamperen: het opzetten van de tent, het perfectioneren van de vouwwagen en het afstellen van de caravan. Het is een ware kunst om alles precies goed te krijgen, maar met wat geduld en teamwork komen we er altijd wel uit. En als de avond valt, verzamelen we ons rond het knapperende vuur, genietend van de warmte en gezelligheid die alleen een kampvuur kan bieden. Overdag verkennen we de omliggende natuur, te voet of per fiets, op zoek naar verborgen schatten en adembenemende uitzichten. Misschien maken we zelfs een uitstapje naar het Veluwemeer, waar we de sensatie van watersport ervaren en de wind door onze haren voelen waaien, terwijl we over het glinsterende water glijden. Maar het hoogtepunt van de dag is altijd de maaltijd. Met onze gasflesjes en campingkooktoestel bereiden we de meest heerlijke gerechten, terwijl de geur van gegrilde groenten en marshmallows zich vermengt met de geur van dennen en mos. Het is een feest voor de zintuigen, een viering van eenvoud en vrijheid. 

En als de nacht valt en de sterren aan de hemel fonkelen, kruipen we dichter bij elkaar in onze slaapzakken, luisterend naar de geluiden van de nacht en dromend van nieuwe avonturen die ons morgen te wachten staan. Want kamperen op de Veluwe is meer dan alleen een vakantie; het is een reis naar het hart van de natuur, een kans om te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven.

Arnold Bergmans 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie