Het postkantoor is één van de omstreden plannen en ligt bij de Raad van State.
Het postkantoor is één van de omstreden plannen en ligt bij de Raad van State. Wijnand Kooijmans

Helder Nunspeet: ‘Wij zijn geen activisten’

24 oktober 2023 om 06:00 Politiek

Het Platform Helder Nunspeet is voortgekomen uit teleurstelling over vijf grote projecten. Men heeft sterk de indruk dat de besluitvorming niet goed is verlopen. Maar de leden zijn beslist geen activisten, zo zegt Klaas van Harten. “Wij willen verbetering van de besluitvorming en willen gehoord worden. Wij willen een gelijke behandeling voor iedereen en niet een voorkeurspositie voor één persoon.”

Volgens Van Harten bestaat het platform uit mensen van meerdere groeperingen. Bijeen gebracht door onvrede over projecten als de Veelhorsterweg, de Grote Bunte, de F.A. Molijnlaan en de Markt. “Terwijl ook de discussie rond de bio-vergasser volgens ons niet zo goed is verlopen. In totaliteit vertegenwoordigt het platform meer dan honderd mensen.” De oprichting van het platform is gepaard gegaan met een meldpunt. “Ik weet niet precies het aantal maar het aantal meldingen dat hier is binnen gekomen bedraagt een veelvoud van de oorspronkelijk genoemde vijf projecten.”

“Wij willen als platform gehoord worden, willen op gelijke wijze behandeld worden waarbij weg willen blijven van de rechter.” Van Harten wijst erop dat er al vijf zaken binnen de gemeente Nunspeet voor een uitspraak liggen bij de Raad van State, los van zaken die spelen bij de rechtbank en die zijn gemeld bij de provincie Gelderland.

Van Harten hoort te gemakkelijk in commissievergadering ‘mensen kunnen toch naar de rechter.’ “En dan zegt een burgemeester ook nog eens dat mensen een klacht kunnen indienen. Als je kijkt naar de hoeveelheid brieven, bezwaren, inspraak in commissievergaderingen, dan kun je als burgemeester niet zeggen ‘ik weet nergens van.’ Al heb ik de indruk dat burgemeester Céline Blom wel open staat voor communicatie.”

“Wij kiezen voor een positieve insteek. Wij inventariseren nu wat er precies in besluitvorming is gebeurd. Hoe besluiten tot stand zijn gekomen, op welke wijze omwonenden er bij betrokken zijn. Het belang van omwonenden moet zwaarder wegen dan het belang van een projectontwikkelaar. We zetten alles op een rijtje en bieden dan onze bevindingen aan het college van burgemeester en wethouders aan en wellicht ook aan de raad.”

Groepen die zich melden worden door leden van het platform bezocht en daar wordt een verslag van gemaakt. “Wij willen helder maken hoe procedures zijn verlopen. Met als positieve insteek dat wij op punten verbeteringen willen en dat besluitvorming zorgvuldig tot stand komt. In dat kader is het platform ook bereid mee te denken hoe invulling kan worden gegeven aan de Omgevingswet die per 1 januari 2024 van kracht wordt.”

Van Harten vindt dat de raad kritischer mag zijn richting college. Als voorbeeld noemt hij de discussie rond de komst van de opvanglocatie voor alleenreizende minderjarige vreemdelingen aan de Elspeterweg. “Daar is de beslissing eigenlijk al genomen. Terwijl de raad beter had kunnen zeggen dat men eerst onderzocht wilde zien of het Boschhuis een goed alternatief is.” De raad moet wat Van Harten betreft beter luisteren naar de inwoners en er iets mee doen.


Wijnand Kooijmans

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie