Bas van Pijkeren (17) staat hoog genoteerd bij de jeugd. Foto MC Nunspeet
Bas van Pijkeren (17) staat hoog genoteerd bij de jeugd. Foto MC Nunspeet

NK Trial in Nunspeet belooft veel spektakel

7 oktober 2023 om 12:53 Algemeen

Liefhebbers van behendigheid op de motor kunnen zaterdag 21 oktober hun hart ophalen. Dan houdt Motor Club Nunspeet de finale van het Nederlands kampioenschap trial. Vanaf 10.00 tot circa 15.30 uur komen zowel bij de volwassenen als de jeugd de toppers in actie om een greep te doen naar het podium.

Dick van der Veen

Bij de senioren kan wethouder Mark van de Bunte direct na afloop de beste drie huldigen, want Nunspeet is hier het laatste station in van een rit met zes haltes. De jeugd wacht een finale in Apeldoorn. Hier is thuisfavoriet Bas van Pijkeren kampioenskandidaat nummer één na vijf overwinningen en een tweede plek in de voorgaande wedstrijden.

In een trial gaat het niet om snelheid, maar om het op de motor blijven zitten op een lastig parcours. Dat van MC Nunspeet aan de Elspeterweg geldt als het mooiste van ons land door het hoogteverschil, boomstammen, stenen en het mulle zand. Het ligt in het Hendriksbos, ingeklemd tussen het spoor en de snelweg.

Henk van Pijkeren, inderdaad, de vader van, is als algemeen bestuurslid onze vraagbaak. “De rijders leggen vier keer een parcours af dat acht onderdelen telt. Voet aan de grond levert strafpunten op. De moeilijkheidsgraad varieert per klasse. Die in de hoogste categorie zijn halve circus artiesten. Een genot om naar te kijken.

Het publiek kan er gratis van genieten. Er is voldoende parkeergelegenheid en aan het natje en droogje ontbreekt het niet.”

MC Nunspeet is een bloeiende vereniging met tussen de 200 en 300 leden. “Die kunnen zich uitleven in cross, trial en tourrijden. De laatste jaren weten ook dames/meisjes onze club te vinden. Onze leden komen uit Nunspeet en wijde omgeving. Ook nogal wat uit Noord Holland waar geen goede trialbaan ligt. We beschikken over een mooie kantine en voor de tourrijders nog een eigen onderkomen.

We zijn als bestuur trots op onze vrijwilligers. Tijdens zon trial wedstrijd staat bij ieder obstakel in het parcours een tweetal. Ook zijn ze aanwezig voor diverse andere functies. Op zaterdag rijden soms tegen de honderd jongeren in het bos. Die zitten ’s avonds met een rood hoofd van de inspanning op de bank en hebben geen behoefte om ’s nachts over de straat te zwalken. Het is ook geen dure sport. Je moet natuurlijk een motor aanschaffen maar met 3.000 euro kom je een heel eind. Je moet wel ouders hebben die er achter staan, want het vervoer is een ding. De wedstrijden zijn door heel het land.”

MC Nunspeet doet veel aan ledenbinding met diverse activiteiten door het jaar heen. De classic demorace is een tweejaarlijks hoogtepunt. Maar eerst dus het Nederlands kampioenschap, dat men tot in de puntjes wil organiseren. Wat dat betreft heet de vereniging een reputatie hoog te houden. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie