In dit gebied gaat gebouwd worden. Foto: Wijnand Kooijmans
In dit gebied gaat gebouwd worden. Foto: Wijnand Kooijmans Wijnand Kooijmans

In ‘t Hul Noord in Nunspeet komen 750 woningen

13 november 2023 om 06:02 Algemeen

Het ontwerp bestemmingsplan voor de nieuwe woonwijk ’t Hul is door het Nunspeetse college van burgemeester en wethouders vastgesteld. Hierin is de bouw van 750 woningen mogelijk.

Wijnand Kooijmans

Het gebied is gelegen tussen de Hullerweg, de Molenweg, de Kolmansweg en de Oude Zeeweg. De ontsluiting gaat plaatsvinden via de Bovenweg. In het door het college genomen besluit is ook opgenomen dat verzoeken voor woningbouw, grenzend aan het plangebied, niet in behandeling worden genomen. Dat kan pas na de definitieve vaststelling van het plan voor ’t Hul en de aanvragen worden dan getoetst aan het geldende beleid.

In het plangebied is aan de Oude Zeeweg een agrarisch bedrijf gevestigd. Het college vindt het ongewenst dit bedrijf te handhaven. Er worden gesprekken gestart om te komen tot beëindiging van het bedrijf of verplaatsing. Zolang het bedrijf in werking is moet rekening worden gehouden met de geurcontour van het bedrijf. Woningen mogen pas in gebruik worden genomen als het bedrijf is gestopt of als blijkt dat ondanks de aanwezigheid van het bedrijf een goed woon- en leefklimaat kan worden gegarandeerd. Ook mag het bedrijf hiervoor niet worden belemmerd in de bedrijfsvoering.

In het gebied komen naast de maximaal 750 woningen ook een onderwijsvoorziening en ondersteunende voorzieningen als een wijkgebouw. Met het aantal woningen kan niet volledig in de woonbehoefte worden voorzien, omdat de lijst van woningzoekenden alleen maar is gegroeid. In de woondeal is opgenomen dat de gemeente Nunspeet tot en met 2030 in totaal 1.380 woningen realiseert.

De bouw van ’t Hul Noord wordt uitgevoerd in twee fasen. Het college verwacht dat in ieder geval een deel van de woningen in fase twee niet voor 2030 kan wordt gerealiseerd. In de woondeal is ook vastgelegd dat tweederde deel van de woningen wordt gebouwd in de categorie ‘betaalbaar.’ Het gaat dan om sociale woningbouw, midden huur en koop tot 355.000 euro.

In verband met de molenbiotoop van molen De Duif wordt in deze omgeving de bouwhoogte beperkt. Wel bestaat de mogelijkheid hiervan af te wijken als onderbouwd kan worden dat daarmee de windvang van de molen niet onevenredig wordt belemmerd.

De bestaande Bovenweg dient als ontsluiting. De weg wordt verbreed en voorzien van een vrij liggend fietspad. Het plan gaat ontsloten worden vanaf de aan te leggen rotonde bij de kruising van de Kolmansweg/Bovenweg/Molenweg. Vanaf deze rotonde is de Molenweg naar het zuiden niet meer bereikbaar, uitgezonderd het langzame verkeer.

Daarnaast komt er een afsluiting in de Oude Zeeweg, zodat het verkeer gebruik gaat maken van de wegen die zijn geschikt om het verkeer te kunnen verwerken. Waar een knip in de weg komt, moet nog worden bepaald.


Voor het langzame verkeer worden een aantal verbindingen gemaakt, centraal door het plangebied. Zo wordt een oud Kerkepad hersteld. Daarnaast worden in ieder geval drie verbindingen gemaakt tussen de nieuwe woonwijk en de Hullerweg en de Oude Zeeweg.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie