Het landgoed De Grote Bunte is één van de dossiers in het zwartboek.
Het landgoed De Grote Bunte is één van de dossiers in het zwartboek. Wijnand Kooijmans

Helder Nunspeet moet beschuldigingen waarmaken

26 april 2024 om 10:55 Maatschappelijk

Helder Nunspeet is door het college van burgemeester en wethouders gevraagd binnen vier weken met de onderbouwing te komen van de beschuldiging die zijn geuit in het Zwartboek 01. Per dossier moeten de beschuldigingen en beweringen door de direct betrokkenen met feiten, argumenten en bewijzen worden onderbouwd. Alleen dan kan het gemeentebestuur zich beraden op stappen.

Wijnand Kooijmans

Dat zegt het college van burgemeester en wethouders in een reactie op het Zwartboek dat door Helder Nunspeet is gepresenteerd. Men vindt dat het aangeboden document niet is onderbouwd. De onderbouwingen wil Helder Nunspeet niet met de gemeente delen, maar wel met een extern bureau dat volgens hen de dossiers zou moeten onderzoeken.

Veel beweringen, stellingen, verwijten, beschuldigingen, enz. die in het document worden geuit betreffen, volgens het college zaken die aan het onafhankelijk oordeel van een bezwarencommissie en/of een rechter hadden kunnen worden voorgelegd. Het college vindt dat een externe onderzoeken niet op de stoel van de bezwarencommissie of rechter moet gaan zitten. Als het tot een onderzoek komt zal zich dit moeten richten op schendingen van de integriteit.

Beschuldigingen van niet integer gedrag en onbehoorlijk bestuur dienen volgens het college snel worden opgepakt en onderzocht. Maar dat kan volgen hen alleen wanneer de beschuldigende partij over de brug komt met bewijzen, feiten en onderbouwingen. Het verhaal lijkt nu te zijn opgebouwd uit verhalen van inwoners die moeite hebben en teleurgesteld zijn over (vooral woningbouw)plannen waaraan de gemeente heeft meegewerkt.

Een beschuldiging van niet integer gedrag raakt aan de betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van een persoon die zich daardoor per definitie minder goed kan verweren. Een beschuldiging kan gemakkelijk worden geuit maar is daarna, zo geeft het college aan, moeilijk recht t zetten en kan de eer en goede naam van iemand blijvend beschadigen. Maar ook de gemeentelijke politiek en de gemeentelijke organisatie kunnen langdurig last ondervinden van beschuldigingen en niet integer handen, ook als later blijkt dat deze niet terecht zijn.

Burgemeester Céline Blom: “Signalen van integriteitsschennis en onbehoorlijk bestuur neem ik serieus. Maar dan wil wel graag feiten en onderbouwingen zodat ik zorgvuldig vervolgstappen kan zetten. Ik vindt het teleurstellend dat we al zeven maanden wachten op feiten en onderbouwing van de geuite beschuldigingen en dat we nu nog steeds alleen beschikken over een niet onderbouwd document. Daarnaast vind ik het uitermate onzorgvuldig dat in het zwartboek namen van ambtenaren en externen worden genoemd. Als gemeente werken we voor en achter de schermen aan vele ontwikkelingen die goed zijn voor onze inwoners en bedrijven. Overal waar wordt gewerkt worden fouten gemaakt maar we herkennen ons totaal niet in de aard en omvang van de beschuldigingen en hebben het volste vertrouwen in onze medewerkers. Wij willen een betrouwbare overheid zijn.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie