Denise tussen haar favoriete fantasyboeken.
Denise tussen haar favoriete fantasyboeken. Johanna Sijbel

Denises reis van moeilijke lezer naar fantasy auteur

7 mei 2024 om 12:03 Mensen

Dat Denise Landman-Bouw na jaren van veelvuldig lezen, nu haar eigen boek heeft uitgegeven, had ze nooit durven dromen: "Ik ben niet zo goed in taal en op de basisschool vond ik lezen moeilijk."

Johanna Sijbel

Pas in groep 8 was Denises leesniveau ‘goed genoeg’. "Het echte leesplezier kwam pas later, dankzij mijn tante. Zij gaf me als tiener mijn eerste fantasyboek en die heb ik verslonden", lacht de vrolijke moeder van drie. "Ik ben begonnen met Harry Potter en de Eragonreeks van Christopher Paolini en lees nu veel boeken van Jennifer L. Armentrout, maar mijn grootste inspiratiebron voor mijn eigen verhaal was Sara J. Maas. Haar verhalen zijn niet alleen mooi en fantasierijk, maar lezen ook makkelijk weg." Dat laatste maakt volgens Denise de boeken een uitkomst voor iedereen die moeite heeft met lezen, maar gegrepen is door fantasy.
Het leesplezier dat zij als tiener kreeg, gunt Denise ook de tieners van nu: "Het liefst zou ik in de toekomst bij middelbare scholen langsgaan met mijn boek en mijn verhaal. Als iemand als ik, die bijvoorbeeld niet eens altijd weet of  een woord eindigt op een d of een t, een boek kan publiceren, kunnen ook andere kinderen hun passie volgen en succesvol worden op onverwachte plekken."

Het ontstaan van haar boek begon na de geboorte van Denises jongste dochter: "Ik had toen mijn handen vol aan mijn kleuter, dreumes en pasgeborene. Als ze ‘s avonds op bed lagen, had ik de energie niet meer om bijvoorbeeld tv te kijken of te lezen. Zo kwam ik op het idee om mijn eigen verhaal te schrijven: dat vroeg minder energie, want ik hoefde niet na te denken over ‘hoe zal dit verder gaan’: dat had ik zelf in de hand. Ik schreef puur voor de hobby, maar toen ik bezig was, dacht ik ‘dit wordt wel heel leuk’, dus ik bleef doorschrijven, verbeterde stukken, schrapte delen en paste een deel van de verhaallijn aan tot ik een kleine twee jaar later een compleet manuscript had waar ik tevreden over was. Ik liet het lezen aan een medewerker van boekhandel Osinga, omdat zij mij altijd op de leukste fantasyboeken wees. Het manuscript waarin ik haar feedback en tips heb verwerkt, stuurde ik naar verschillende uitgevers. Ik was door het dolle heen toen Godijn antwoordde dat ze mijn schrijfstijl leuk vonden en het wilden uitgeven."

Denise staat vrijdag 10 mei met haar boek ‘Schaduw van as’ op de Eibertjesdag in Nunspeet bij de kraam van boekhandel Osinga. Het vervolg, Verlicht uit vuur, ligt op dit moment ter controle bij de uitgever.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie