De timmerwedstrijd in de werkplaats van Bouwmensen.
De timmerwedstrijd in de werkplaats van Bouwmensen. José Oosthoek

Hard gewerkt bij timmer- en metselwedstrijd

13 februari 2024 om 08:00 Zakelijk

Bij Bouwmensen in Nunspeet vonden vorige week behalve de open dag ook twee wedstrijden plaats. “Het waren mooie wedstrijden en we zijn blij met het aantal bezoekers”, aldus een tevreden Bram van der Velde van het opleidingsbedrijf.

José Oosthoek

Van zes vmbo-scholen uit de regio deden 23 leerlingen mee aan de timmer- of aan de metselwedstrijd. 

In de timmerwerkplaats van Bouwmensen moesten ze een bankje maken. “Gedurende de donderdagochtend bleek dat de timmerleerlingen flink door moesten werken om hun werkstuk op tijd af te krijgen. We hebben ze geholpen en tips gegeven en dat heeft geresulteerd in goed afgeronde opdrachten”, zegt Van der Velde. 

Carolien Rosendal (15) van Talentstad uit Zwolle vond de opdracht best moeilijk: “De houtverbindingen waren meestal dezelfde, maar het is best lastig om alles netjes te krijgen. Ik vind het leuk om zelf iets te maken met een eindresultaat.” 

Jurylid Bart beoordeelt op verschillende onderdelen: “Je ziet verschillen. De één kan goed zagen, de ander kan mooie strakke houtverbindingen maken zonder kiertjes. We kijken of alle planken parallel vastgemaakt zijn en of de leerlingen letten op noesten in de planken. Als er een lelijke noest in de plank zit, kun je die beter voor de achterkant gebruiken. Ook is het belangrijk dat de planken netjes geschuurd zijn.” 

De gemetselde muurtjes in de werkplaats zien er strak uit. “Er zit een rollaag in, een ‘raampje’, kleuraccenten en er moest een soort bankje gesteld worden”, aldus Van der Velde. “Mooi om te zien hoe vakkundig de vmbo-leerlingen hier aan het werk geweest zijn. Het niveau was hoog.
We zijn ook blij met het aantal bezoekers van de open dag. Er kwamen meer mensen kijken dan we verwacht hadden en er zijn veel vragen gesteld, vooral door ouders en dat is precies waarom we de open dag georganiseerd hebben.”

De winnaars van de timmerwedstrijd zijn Wout Nijhof van Jacobus Fruytier Scholengemeenschap (1e), Sven van den Brink van Nuborgh College Oostenlicht (2e) en Lourens Rens van de Pieter Zandt Scholengemeenschap.
Bij de metselwedstrijd werd Axel Veldhoen van het Oostenlicht eerste, Jordy de Boer van het Morgen College tweede en Arend van der Kamp van Christelijk College Groevenbeek in Putten derde.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie