Nini Botter en Shifra Loman leggen aan de Tongerenseweg bij de gedenkstenen namens drie families bloemen bij de namen van Marcus Gompes en Kaatje Schoonhoed, die zelf geen familie meer hebben. Foto Margriet Schouten
Nini Botter en Shifra Loman leggen aan de Tongerenseweg bij de gedenkstenen namens drie families bloemen bij de namen van Marcus Gompes en Kaatje Schoonhoed, die zelf geen familie meer hebben. Foto Margriet Schouten Foto: Dick Baas

Herdenking in Het Verscholen Dorp

8 mei 2018 om 10:12 Algemeen

VIERHOUTEN - Gelet op alle reacties via de social media hebben veel aanwezigen de 4 mei herdenkingen bij Het Verscholen Dorp als indrukwekkend ervaren. Zowel voor de herdenking aan de Pas Opweg bij de gedenksteen van Tante Cor en Opa Bakker als de herdenking aan de Tongerensweg bij de gedenkstenen voor de omgekomen joden was een grote belangstelling.

De Stichting Het Verscholen Dorp organiseert jaarlijks op 4 mei herdenkingen. Daarbij zijn nog steeds enkele oud-bewoners uit de periode van het onderduikkamp tussen april 1943 en eind oktober 1944 aanwezig. Ook nabestaanden van de acht bij de ontdekking omgekomen joodse bewoners komen ieder jaar naar Vierhouten. Er is een korte toespraak en er worden kransen en bloemen gelegd. Dat gebeurt door het gemeentebestuur, de Vrouwenkring Vierhouten, namens de jeugd van Vierhouten en vele anderen.

Nieuw dit jaar was de medewerking van het joodse koor Kachol Lawan (Blauw Wit, de vlag van Israël). Zij zongen bij beide herdenkingen. Aan de Pas Opweg werd de onthulling van de gedenksteen op 4 mei 1970 nog eens gememoreerd. Mensen zochten naar de plek van het Pas Opkamp. Er was niets. Dat bracht politieman Isaak Buwalda op het idee een gedenksteen op te richten. Samen met de huisarts Menges en oud-bewoners werkte hij het idee uit. De steen kwam. Drie nagebouwde hutten volgden in de tachtiger en negentiger jaren van de vorige eeuw.

Tongerenseweg

Bij de kranslegging aan de Tongerenseweg ligt de nadruk op de familie van de slachtoffers. Het zijn er acht, afkomstig uit vier families. Van drie families zijn altijd familieleden aanwezig. Van oom Max en tante Kaatje is geen familie meer. De drie andere families nemen die taak over. ‘Het valt ons toe, verbonden door het lot, hen te gedenken met bloemen er voor te zorgen dat wij hun namen zeggen’. Met het zeggen van de Kaddish in het Hebreeuws en Nederlands krijgt deze herdenking altijd een bijzonder karakter.

Nieuwe expositie

De expositie van Het Verscholen Dorp in Hotel-Restaurant De Vossenberg is totaal vernieuwd en aanmerkelijk ruimer opgezet. De expositie was al sinds 4 mei 2013 hier gevestigd. Dankzij de medewerking van ontwerper Eric Davidson, hotel-Restaurant De Vossenberg, de Lions Club Nunspeet en de Stichting voorheen C. A. I. Nunspeet is nu een educatieve ruimte ontstaan, die een goed beeld geeft van het ontstaan van en het leven in Het Verscholen dorp.

De expositie is vrij te bezoeken tijdens de openingstijden van het hotel. Via de stichting zijn rondleidingen op de locaties voor groepen mogelijk.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie