Henk koestert zijn souvenirs.
Henk koestert zijn souvenirs. Dick van der Veen

Wereld te klein voor Nunspeter Henk Vinke: ‘Ik heb alle landen op de wereld bezocht’

24 maart 2024 om 06:00 Mensen

Hij bezocht alle 196 landen op de wereld en zelfs een paar meer die inmiddels niet meer bestaan. We hebben het over Nunspeter Henk Vinke, die daar een klein vermogen aan uit gaf.

Dick van der Veen

Wat zijn opa als schipper met een passie voor atlassen theoretiseerde -hij zette vrijwel geen stap over de landsgrens-, brengt zijn kleinzoon in praktijk. Door hem aangestoken, dat dan weer wel.
Hoe hij dat allemaal heeft kunnen bekostigen? “Door zuinig te leven, gebruik te maken van het goedkoopste vervoer, honderden kilometers in een truck, hiphoppen met alleen een vlucht als ik iets over land en water niet kan bereiken. Ergens overheen vliegen brengt je niets.”

Vorig jaar streepte hij met Saoedi-Arabië de laatste plek op zijn lijstje af. Uitgereisd? “Binnenkort scheep ik in op een zeilboot. Een trip van 5 maanden, die voor mij start in Chili. Onder meer staat Tahiti op het programma. Een boot met 35 passagiers en 17 bemanningsleden. Ik heb niets met luxe.
Maar eerst nog even wat hulp bieden op een kibboets in Israël.” We moeten moeite doen om hem van dat land los te weken. Hij sympathiseert er in hoge mate mee, maakt zich boos over de onzin die in zijn ogen de media debiteren. De kibboetsen zijn ontvolkt door wat er in Gaza aan de hand is.

Wat hem boeide in het reizen? “Het menselijk contact, de cultuur en ook de natuur. Je leert er zoveel van. Mijn credo is dat je nooit iets moet uitstellen wat binnen je bereik ligt.” 

De kamer is ‘behangen’ met vlaggetjes uit alle staten waar hij voet aan wal zette. Ook staan er kasten vol souvenirs waaraan stuk voor stuk een verhaal vast zit. Henk duikt er regelmatig om de avonturen met ons te delen. Op de tafel komt hij kopjes tekort waarmee hij symbolisch van het ene naar het andere land schuift. 

Zelfs in coronatijd bleef hij niet achter de geraniums zitten. “Man, met een paar mensen in een grote kist en vervolgens in Afghanistan met een volgepropt toestel. In Jemen niet anders. Of ik nooit gevaar heb gelopen? Nou ja, een paar keer een roofoverval. Ze vinden bij mij niet gauw een aansprekende buit, want ik heb mijn geld en paperassen over vijf plekken op mijn lichaam verdeeld.” 

Op 11 april vertelt hij in de bibliotheek Elburg over zijn jongste reis naar Mauritanië, Marokko en een stuk Spanje, over de langste treinreis met bescherming tegen woestijnzand en stof van ijzererts. “Met de power point als hulpmiddel klets ik gewoon een eind weg. Je zuigt mensen zo mee in de verhalen.” 

Voor Henk Vinke geldt dat een jaar niet gereisd een jaar niet geleefd is. Is hij dan nu Nederland ontgroeid? Zit hij voortdurend op de wip om weer weg te komen? “Nee, ik houd van mijn land. Zorg ervoor dat ik jaarlijks op tijd terug ben om het dorpsfeest in Hoogland mee te vieren. Daar stond mijn wieg. Daar ontmoet ik mijn vrienden. Na iedere trip is overigens Nunspeet mijn thuishaven.” En met de deur in de hand komt er een nieuwe lading aan reisavonturen op ons af...

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie