Eén van de mountainbike-routes is versperd met onder meer bomen.
Eén van de mountainbike-routes is versperd met onder meer bomen. Wijnand Kooijmans

Kritiek op gebrekkige inspraak wijzigingen Witte Wieven bos Nunspeet

14 april 2024 om 06:00 Politiek

Door de gemeente Nunspeet zijn wijzigingen aangebracht in de wandel- fiets- en ruiterroutes in het Witte Wieven bos in Nunspeet. Aanleiding waren klachten en meldingen rondom het gezamenlijk gebruik door onder andere ruiters, wandelaars, fietsers, mountainbikers, hondenbezitters en recreanten in het gemeentelijk bosgebied dat is gelegen tussen rondweg De Kolk en Klaterweg.

Wijnand Kooijmans

Onder meer worden twee houten wandel- en fietssluizen op de fietsroute aangebracht. Door het college van burgemeester en wethouders wordt aangegeven dat het gebruik van de openbare ruimte in het relatief kleine bosgebied sterk onder druk is komen te staan. De oorzaak ligt volgens hen in de toenemende conflict situaties tussen de verschillende doelgroepen sporters, recreanten en de daarbij behorende belangen van lokale paardensport ondernemers. Op verzoek van deze laatste groep is het oorspronkelijke plan ook aangepast. Onder meer waren ze van mening dat de ruiterroute te dicht langs rijksweg A28 en spoorlijn kwam te liggen.

Gevolg van de toenemende druk was, zo zegt het college, dat elkaars routenetwerken steeds meer werden vernield of niet meer gebruikt konden worden door de daarvoor aangewezen doelgroepen of dat er onveilige situaties ontstonden door verkeerd gebruik. Als voorbeeld wordt genoemd dat een wandelaar op een ruiterpad of fietsers/mountainbikers zich bevonden op een wandelpad.

Ook zijn de natuurwaarden, zo voert het college aan, steeds meer onder druk komen te staan. Er werd te veel kwetsbare natuur overal doorkruist en dit bevorderde niet de natuurontwikkeling en rust n het gebied. Het gebied heeft volgens het college bescherming nodig waar dit maar kan. De onduidelijkheid in de routenetwerken maakten ook dat handhaving door de groene boa van de gemeente vrijwel onmogelijk was.

Het Witte Wieven bos is grotendeels eigendom van de gemeente Nunspeet die ook het beheer en onderhoud uitvoert in het gebied. Om doelgroepen te scheiden zijn onder meer hekwerken geplaatst om onder andere wandelaars en ruiters beter te scheiden. Door het college wordt aangegeven dat de nieuwe maatregelen ook de handhaving nu de nodige prioriteit moet krijgen. Waarbij het van belang wordt gevonden dat de ruitersportbedrijven zich houden aan de aangewezen bedrijfsmatige route en daarnaast de individuele ruiters zich houden aan de voor hen aangewezen route.

Niet iedereen is blij met de gekozen oplossing. Gebruikers van het gebied verwijten de gemeente dat men de oren alleen heeft laten hangen naar de maneges en alleen met die bedrijven overleg heeft gevoerd over de te nemen maatregelen. Mountainbikers vinden een door hen veel gebruikte route ineens versperd door bomen en takken, terwijl er volgens hen nooit sprake was van conflicten met andere gebruikers. Ze vrezen dat deze nu eerder ontstaan.

Het gebrek aan communicatie wordt de gemeente verweten waarbij wordt verwezen naar de maatregelen op het Hulshorsterzand waar de gemeente zelf de mond vol had van een gebrek aan communicatie. Ook wandelaars zijn niet enthousiast over alle maatregelen.

Politiek

Maatregelen Witte Wievenbos vallen niet goed bij alle gebruikers bosgebied

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie