Afbeelding
eigen foto

Column Gerben Pluim fractievoorzitter CU: Hobbel

28 november 2023 om 11:00 Column

Nu het ‘s avonds weer wat eerder donker is heb ik mijn hardloopronde verlegd van het buitengebied naar de woonwijken en het dorp. Ik dacht dat dit wat veiliger zou zijn, maar dat valt tegen.

Tijdens het hardlopen viel mij op hoeveel obstakels er zijn. Een paaltje dat midden op de stoep staat, een gat in het wegdek, een net wat te hoge stoeprand of een boomwortel die zijn leefgebied heeft uitgebreid. Nu weet ik dat er in Nunspeet hard gewerkt wordt om de openbare ruimte toegankelijk en leefbaar te houden dus allereerst een groot compliment aan de medewerkers van de buitendienst van de gemeente die zich hier dagelijks voor inzetten.

Tegelijkertijd vraag ik me af hoe dit moet zijn voor onze inwoners met een beperking. Je zal dezelfde route maar moeten afleggen als je niet kan zien of niet kan lopen. Nederland heeft zich in 2016 verbonden aan het VN-verdrag Handicap. Hierin staat wat Nederland moet doen om de positie van mensen met een beperking te verbeteren. Op alle terreinen die voor hen, net als voor iedereen, belangrijk zijn. In Nunspeet is in de Inclusie-agenda vastgelegd hoe we dit lokaal willen doen.

Gelukkig gaat er veel goed. Er zijn steeds meer mogelijkheden om te sporten met een beperking. Het zwembad op de Wiltsangh is voorzien van een tillift, zodat meer mensen met een motorische beperking kunnen zwemmen. En bij het nieuwe speelbeleid hebben we aandacht gevraagd voor speeltuinen die toegankelijk zijn voor kinderen met een beperking. Goede ontwikkelingen, maar nog te vaak ervaren inwoners hobbels die er voor zorgen dat ze nog niet volwaardig mee kunnen doen. Ook  ouderen die minder mobiel zijn lopen tegen obstakels aan. We hebben daarom bijvoorbeeld vanuit de fractie van de ChristenUnie al een aantal malen aan het college gevraagdom de mogelijkheden te verruimen om fietsen te parkeren in het centrum. 

Mocht u de komende tijd een gat in de weg of een losliggende stoeptegel signaleren laat het vooral weten. Op de website van de gemeente kunt u met twee keer klikken direct een melding maken. Bellen kan ook. Of heeft u ideeën hoe we Nunspeet nog toegankelijker kunnen maken? We horen het graag! Zo nemen we met elkaar steeds meer hobbels weg.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie