Afbeelding
André Timmerman

Column André Timmerman: Vrijheid

26 februari 2024 om 18:00 Column

Op 10 november om 19.00 uur ging de gevangenisdeur voor mij open. Ik zat niet in de gevangenis, omdat ik ‘links tuig’ ben. In Nederland mag je voor je politieke mening uitkomen. Je wordt niet zonder of na een oneerlijk proces in de gevangenis gegooid. 

Nederland is een rechtsstaat. Dat dienen we te koesteren. Ik vind het onbegrijpelijk dat in Den Haag de PVV, VVD, NSC en BBB maanden hebben onderhandeld over een gemeenschappelijke basislijn voor de rechtsstaat. Over de rechtsstaat onderhandel je niet!

Maar waarom zat ik dan in de gevangenis? Als lid van Amnesty International heb ik me met ongeveer 100 andere mensen vrijwillig laten opsluiten. Ik kon mezelf vrij schrijven door brieven te schrijven voor 10 mensen waarvan de mensenrechten worden geschonden. Het was een bijzondere ervaring. De ‘gevangenisbewaarders’ in gele overalls bepaalden wanneer we mochten eten. Dan werd je nummer genoemd, niet je naam. Daar moest ik aan denken toen ik de documentaire over Aleksej Navalny zag. Poetin noemt zijn naam niet. Na doodzwijgen, is hij overgestapt op dood maken.

In Nunspeet worden politieke tegenstanders niet doodgezwegen en al helemaal niet doodgemaakt. Dat houden we zo. Echter de wereld is groter dan Nunspeet. Er is een hoge mate van kneuterigheid en niet over grenzen heen kijken. De SGP en Gemeentebelang zijn tegen samenwerking met de andere gemeenten in de Kop van de Veluwe. Dit werd door de ChristenUnie treffend bindingsangst genoemd.

Bij kunst en cultuur doet de SGP aan Zeeuwse zuinigheid. De PvdA/GroenLinks geeft aan dat er meer geld naar kunst en cultuur mag. We kunnen er immers in vrijheid van genieten.

De slogan van Gemeentebelang is dat ze er zijn voor alle Nunspeters. Voor mensen elders blijkbaar niet. Het college doet een voorstel over een bijdrage bij humanitaire rampen, zoals de aardbeving vorig jaar in Turkije. Gemeentebelang begint een discussie of dit een kerntaak van de gemeente is. Het antwoord is nee. PvdA/GroenLinks zegt: medemenselijkheid ook voor mensen elders op onze wereld.

Verder kijken dan de grenzen van Nunspeet. Er staat geen muur met prikkeldraad om Nunspeet. Die stond wel om de gevangenis waarin ik zat.

André Timmerman

Burgerraadslid PvdA/GroenLinks

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie